Verwarring stervlees Vion weggenomen

30 oktober 2013 Edwin Rensen

Directeur Frank Dales van de Dierenbescherming denkt dat het Beter Levenkenmerk de klap te boven komt. Hij betreurt de mediahype die is ontstaan na de nu blijkt onterechte beschuldigingen in het VARA-programma Zembla over fraude met stervlees door Vion.

Vanmiddag is bekend geworden dat vleesleverancier Vion heeft niet gesjoemeld met varkensvlees. Voor die beschuldiging, gedaan in het Vara-tv-programma Zembla van 5 september, is geen enkel bewijs gevonden. Dat heeft oud-milieuminister Hans Alders zojuist gezegd. Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming, reageerde aanvankelijk furieus op de vermeende fraude en kondigde in september aan de zaak tot op de bodem te zullen uitzoeken. ‘Dat is nu gebeurd en ik ben blij dat de grote verwarring is weggenomen. Het Beter Leven kenmerk staat als een huis en datzelfde geldt voor alle betrokkenen. Ik durf er mijn handen voor in het vuur te steken dat de consument krijgt wat hij ziet met het Beter Leven kenmerk: een diervriendelijker geproduceerd stukje vlees’.

Dales betreurt de mediahype die ontstond en het verkeerde beeld dat daarbij is ontstaan, maar is ervan overtuigd dat zijn organisatie en de partners in het Beter Leven kenmerk de klap te boven zullen komen. ‘We hebben grootste plannen met elkaar. Het onderling vertrouwen is sterk’ . Dales spreekt vooral zijn waardering uit voor de uiterst transparante wijze waarop vleesverwerker Vion medewerking heeft verleend. "Niet alleen aan ons, maar ook aan bedrijven als Unilever en Albert Heijn". Ook deze bedrijven deden grondig onderzoek en concluderen dat er geen reden is om aan de integriteit van Vion te twijfelen.

Altijd op de hoogte blijven?