'Verrijken van voedingsmiddelen biedt kansen’

Leeuwarden-20191029 Van Hall Larenstein, voedingstechnologie. Jappie de Jong.

Van Hall Larenstein in Leeuwarden is één van de hogescholen in Nederland waar studenten worden opgeleid tot voedingsmiddelentechnoloog. Een vak dat al jaren van groot belang is voor de totale voedingsmiddelenindustrie en dus ook voor de vleessector. Volgens docent Jappie de Jong doen studenten onderzoek naar allerlei hedendaagse ontwikkelingen.

Tegenwoordig worden de studenten aan het Van Hall Larenstein opgeleid tot diverse functies in de gehele voedingsmiddelenindustrie, zoals kwaliteitsmanager, procestechnoloog of productontwikkelaar. ‘Ze moeten kennis hebben van het product en weten wat er tijdens de processen veranderd. Als je melk bijvoorbeeld 70 graden verhit, dan kun je er nog steeds kaas van maken, maar verhit je de melk tot 90 graden, dan lukt dat niet meer. Hoe komt dat?’

De afgestudeerden zijn zeer breed inzetbaar in de hele voedingsmiddelenindustrie. ‘Denk aan procestechnologen, kwaliteitsmanagers en productontwikkelaars. Per jaar schrijven zich rond de zestig nieuwe studenten in en zij hebben allemaal hele goede kansen op een baan. We blijven altijd eten, dus zal er altijd werk blijven in de voedingsmiddelentechnologie. Veel studenten krijgen al een baan aangeboden voordat ze de opleiding hebben afgerond.’

Vleesvervangers

Studenten die liever niet met vlees in aanraking komen, bijvoorbeeld omdat ze vegetariër zijn, hoeven deze module niet per se met echt vlees te werken. ‘Ze kunnen ook kiezen voor vleesvervangers. Wij hebben veel contact met bedrijven waarvan we eiwitten verkrijgen, bijvoorbeeld voor vleesvervangers.’ Ook richting de toekomst is dat een belangrijke ontwikkeling, vindt De Jong. ‘We hebben veel voedsel nodig en het zal lastig worden om iedereen van eten te voorzien. Om een varken een kilo te laten groeien, dan is daar bijna 3 kilo plantaardig voer voor nodig. Dan zou je misschien beter af en toe direct plantaardig voedsel kunnen eten. Dat is een ontwikkeling waar veel bedrijven mee bezig zijn. Er komen steeds meer vegetarische producten op de markt. De trend is ingezet, al blijft de vraag nog wel wat achter.’

Dat komt volgens De Jong mede door de prijs; vegetarische producten zijn in vergelijking met vlees, duur. ‘Als je een nieuw product ontwikkelt, dan krijg je te maken met ontwikkelingskosten. Bovendien is plantaardig eiwit behoorlijk prijzig, waardoor de productiekosten ook hoger worden. De prijs van het vlees is niet met de inflatie meegegaan en dus eigenlijk aan de lage kant. We hebben hier in Nederland te maken met een overschot. Als je een overschot hebt, dan gaat de prijs altijd omlaag. Van de vegetarische producten is geen overschot en zijn daardoor duurder.’

Verspilling

Het tegengaan van verspilling is een andere ontwikkeling waar de toekomstige voedingsmiddelentechnologen zich, onder meer tijdens stages en afstudeeropdrachten, mee bezighouden. ‘Veel voedingsmiddelenbedrijven houden zich bezig met de reductie van energie en hergebruik van afvalstromen. Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland. Zo staat er bijvoorbeeld in Kosovo een kleine melkfabriek, waar de melkwei vanuit de fabriek de sloot in spoelt. In Nederland produceren we in veel grotere volumes. Daardoor kunnen ook van de wei rendabel hoogwaardige producten worden gemaakt. In Kosovo zijn de volumes daarvoor te klein. Dus moeten daarvoor alternatieven worden bedacht.’

Het complete artikel is te lezen in de volgende Industriespecial, die begin december verschijnt.

[intermezzo: 1]
Lees ook
ProVeg: “Vleesvervangers alleen goedkoper in relatieve zin”

ProVeg: “Vleesvervangers alleen goedkoper in relatieve zin”

De verkoop van vleesvervangers is de afgelopen jaren gestegen, maar in 2022 komt daar verandering, meldt marktonderzoeker IRI aan NOS

‘Plantaardige eiwitten bieden oplossing’

‘Plantaardige eiwitten bieden oplossing’

Volgens recente schattingen van de VN groeit de wereldbevolking van circa 8 miljard mensen nu, naar circa 10 miljard in 2050. Daarmee staat de wereld voor een groot aantal uitdagingen waarvan het verbouwen van voldoende voedsel er één is. “

Tips en tricks voor de Slavakto-vakwedstrijden

Tips en tricks voor de Slavakto-vakwedstrijden

Menig collega droomt van een mooie bekroning of kampioenschap bij de Slavakto-vakwedstrijden. Maar het behalen van een prijs gaat niet vanzelf. In dit artikel deel ik tips en tricks en do’s en don’ts die u kunnen helpen een hogere score te verwezenlijken.