‘Vegetariërs vertonen minder tekens van ziekte dan vleeseters’

worst

Vegetariërs vertonen minder indicaties van een aanwezige ziekte dan vleeseters, schrijft MedicalXpress over onderzoek van de universiteit van Glasgow.

In bloed- en urinemonsters zochten Schotse wetenschappers naar verschillen in ziektemarkers tussen verschillende voedingspatronen. Ze bekeken data van 177.723 personen uit de UK Biobank study. De proefpersonen zijn tussen 37 en 73 jaar oud en veranderden de afgelopen 5 jaar vrijwel niets aan hun eetgewoonten.

De groep werd gesplitst in vegetariërs (geen rood vlees, vis of gevogelte, wel nutriënt- en vezelrijk groenten, fruit en noten) en vleeseters. De 19 bestudeerde biomarkers uit bloed en urine zijn indicatoren voor diabetes, hart- en vaatziekten, kanker, lever-, bot- en gewrichtsgezondheid en de nierfunctie.

 

Lees verder op Foodlog...

Foodlog

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Lees ook
Universiteit Utrecht analyseert ‘echte’ prijs van vlees

Universiteit Utrecht analyseert ‘echte’ prijs van vlees

De prijs van vlees ligt veel te laag, als je kijkt naar de impact die de productie ervan heeft, stelt Inge van den Bijgaart van de Utrecht University School of Economics (U.S.E.).

In gesprek met elkaar

In gesprek met elkaar

In ieder nummer van Vleesmagazine schrijven twee columnisten over één onderwerp, vanuit hun eigen expertise en ervaring. Franny van Linschoten en Christiaan Verkuijl buigen zich dit keer over het slagersvak.

Consument bereid meerprijs biologisch te betalen na uitleg

Consument bereid meerprijs biologisch te betalen na uitleg

Consumenten zijn vaker bereid een meerprijs voor biologische producten te betalen na uitleg over wat biologisch betekent, blijkt uit onderzoek van Future of Food Institute. De positieve houding ten opzichte van biologische levensmiddelen steeg na een uitleg bij respondenten van 52 naar 75 procent.