Vega versus Vlees: Tobias versus Jack van Messel

13 augustus 2012 Caroline van der Plas

Dag Jack. Aangename kennismaking. Je ziet er een beetje als een 'speciaal geval' uit, als ik het goed heb: iemand die tussen twee stoelen valt, en die van zowel zijn collega's-in-het-vlees als van vegetariërs op veel weerstand mag rekenen.

Dag Jack,

Aangename kennismaking. Je ziet er een beetje als een ‘speciaal geval’ uit, als ik het goed heb: iemand die tussen twee stoelen valt, en die van zowel zijn collega’s-in-het-vlees als van vegetariërs op veel weerstand mag rekenen.

Van je collega’s omdat je duidelijk zegt dat we voor onze planeet minder (en beter) vlees moeten gaan eten. En van vegetariërs… wel dat zal hieronder wel duidelijk worden.

Valseriken?
Vegetariers valseriken? Ik zeg altijd: het is niet omdat je niet álles kan doen, dat je niets moet doen. Jazeker, veganisme is ergens wel consistenter dan vegetarisme. Maar vegetarisme vind ik al heel wat beter dan vlees eten, en minder vlees eten is beter dan elke dag vlees eten.

Om zovele redenen, want het mooie is dat minder of geen vlees eten zoveel positieve gevolgen tegelijk heeft: voor mensen, voor dieren, voor de planeet, voor je eigen gezondheid. Ik loop dus op niet minder dan víer benen – geen twee ;-)

Belerend
Net zoals Caroline heb je ’t over dat belerende toontje en die bekeringsijver van de vegetariër – dat was een beetje te verwachten.

Stel, Jack: jij gelooft dat – ik zeg maar wat – het funest is voor kinderen om geen onderwijs te krijgen. Ben je dan belerend en bekerend wanneer je een vader probeert duidelijk te maken dat ie zijn kind naar school moet sturen?

Dat je mij en andere vegetariërs belerend vindt, wil alleen maar zeggen dat vlees of geen vlees voor jou niet meer is dan een kwestie van smaak, iets waarvoor je met evenveel recht voor of tegen kan zijn. Zo zijn de meesten van ons natuurlijk opgevoed. Maar ikzelf ben al twaalf jaar bezig met proberen aan te tonen dat de ene keuze wel degelijk beter is dan de andere, en dat er aan het niet (minder is ook al heel wat) eten van vlees grote voordelen verbonden zijn.

Pampagedoe
Ja, dierenwelzijn en milieu zijn niet altijd makkelijk met elkaar te verzoenen. Wat mij betreft moeten we zoeken naar oplossingen die mens-, dier- én milieuvriendelijk zijn.

Laat er één factor uit en je hebt géén goede of volledige oplossing, voor mij. Vandaag zie ik meer en meer dat de milieuproblematiek gebruikt wordt om dieren nog minder te geven dan wat ze nu al krijgen. Zoals jouw pampa-gedoe.

Ik weet niet of jouw vlees noodzakelijkerwijs milieuvriendelijker is dan ander rundvlees, maar for the sake of the argument neem ik dat heel even gewoon van je aan.

Maar jij vindt het fantastisch dat we die dieren, die sowieso al een kort leven hebben, nog maar es tien maanden vroeger kunnen slachten! Waarom niet! Ze zijn er toch voor ons, niet waar?

Meer nog, ze zouden er niet zijn zonder ons! Dus we doen er maar mee wat we willen, we doden ze wanneer ze voldoende vetgemest zijn. En ja misschien kunnen we er nog goedkope brandstof uit halen ook, doe maar op!

Ik begrijp niet goed hoe mensen zo kunnen denken, terwijl het kleinste kind – als je het even uitlegt – begrijpt dat dit hele zaakje enorm stinkt, moreel gezien. Zoals ik aan Caroline al vaker geschreven heb: leven beëindigen zonder een goede reden is verkeerd. Of laat ik het wat genuanceerder stellen: doelbewust het leven van een welzijnsgevoelig wezen beëindigen zonder goede reden, is wat mij betreft niet moreel ok.

Castratie
Jouw redenering rond castratie houdt natuurlijk alleen maar steek binnen de perversheid van het systeem van intensieve veehouderij waar we mee zitten.

Zoals je ook kan zeggen dat ’t grote voordelen heeft kippen de snavel af te snijden met een gloeiend mes, want dan kunnen ze er elkaar niet langer mee verwonden. Of zeugen in een kraambox te stoppen omdat ze dan hun biggetjes niet kunnen vermorzelen. Maar die dingen gebeuren natuurlijk niet (laat staan véél minder) in andere, meer natuurlijke omstandigheden.

Een varken heeft lang zoveel stress niet als het niet z’n hele korte leven in een donkere overvolle stal zou moeten doorbrengen. Jouw redenering komt een beetje neer op bijvoorbeeld ik die jou in een kleine kamer steek, en je dan blind maak. Voordeel: je ziet niet hoe klein je behuisd bent. Leuk hé?

Stress
En alle mannen die vandaag stress hebben door teveel werk, of studenten met examenstress: allemaal chemisch laten castreren?

Natuurlijk kunnen mensen vlees eten en zal niemand hen dat verbieden, en natuurlijk is ons lichaam er voldoende aan aangepast. Maar het zijn onze keuzes, veeleer dan onze eigenschappen, die ons maken tot wat we zijn.  

Beste groeten,
Tobias

Lees hier wat Jack van Messel eerder schreef

Ga hier naar alle afleveringen

Altijd op de hoogte blijven?