Veel slachterijen halen IPPC-richtlijn niet

13 augustus 2012 Tom van der Meer

DEN HAAG - Ruim driekwart van bedrijven in de Nederlandse vleesindustrie beschikte eind vorig jaar niet over een milieuvergunning die aan alle Europese eisen voldoet.

DEN HAAG - Ruim driekwart van bedrijven in de Nederlandse vleesindustrie beschikte eind vorig jaar niet over een milieuvergunning die aan alle Europese eisen voldoet.


Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Vrom onder vijftig bedrijven.


Voornaamste oorzaak hiervan is de complexiteit van de regelgeving en beperkte capaciteit bij de gemeenten.


Grote industriële bedrijven moeten sinds 31 oktober 2007 voldoen aan de Europese IPPC-richtlijn over milieuverontreiniging. Eind vorig jaar bleek slechts een handjevol slachterijen en vleesverwerkers dit te hebben, meldt het Agrarisch Dagblad.


Veel bedrijven hadden geen deugdelijk milieubeleidsplan of monitoringsysteem.


Geen prioriteit

Gemeenten moeten zorgen voor de actualisering van de milieuvergunningen. Volgens Vrom zijn veel vergunningen niet of onvoldoende aangepast omdat de regelgeving te ingewikkeld is en omdat gemeenten er gezien de capaciteit, geen prioriteit aan geven


Eerder deze week tikte Brussel Nederland en acht andere lidstaten op de vingers omdat de richtlijn onvoldoende wordt nageleefd.


Het ministerie wil nu met de vleessector een eenvoudiger Nederlandse samenvatting maken van de oorspronkelijke Engelse tekst van de richtlijn.


Zie ook:

IPPC


Lees ook:

Ontheffing koude uitsnijderijen (18 april 2008)

Uitsnijderijen kunnen af van milieuvergunning (12 november 2007)

Gezamenlijke actie vleessectoren inzake IPPC en BREF’s

(2 mei 2006)


Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over milieuvergunning

Altijd op de hoogte blijven?