Vandaag uitspraak kort geding Wakker Dier-NVP

13 augustus 2012 redactie

Pluimveehouders zijn acties Wakker Dier zat

ARNHEM – Vandaag doet de rechter in Arnhem uitspraak in het kort geding dat Wakker Dier aanspande tegen voorzitter Ad Kon van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders. Kon noemde Wakker Dier een 'criminele organisatie'.

Hij deed deze uitspraken in diverse media naar aanleiding van de campagne 'Rem het virus, eet geen kip' van de dierenwelzijnsorganisatie. Omdat hij zijn woorden niet wilde terugnemen, sleepte Wakker Dier Kon dinsdag voor de rechter.

Volgens woordvoerder Jan Brok van de NVP staan de leden vierkant achter de mening van hun voorzitter. 'Als je ziet wat Wakker Dier allemaal roept over de pluimveeindustrie. Zo ongefundeerd.' De leden vulden met honderden tegelijk via de website van de NVP een steunbetuiging aan Ad Kon in. Wakker Dier wil dat de rechter een verbod legt op dit soort uitspraken. 'De continue verdachtmakingen vanuit de sector en de criminalisering van Wakker Dier zullen moeten stoppen', stelt directeur Marianne Thieme.

De rechter zal zich met name buigen over wat het wetboek van strafrecht zegt over de term 'criminele organisatie'. Brok zou het in dat kader niet verbazen dat de NVP de uitspraak moet terugnemen, dan wel nuanceren. 'Maar wij bedoelen met 'crimineel' de geestelijke druk die Wakker Dier met haar dwingende, ongefundeerde campagnes uitoefent op de pluimveehouders. Opbrengsten gaan daardoor naar beneden en producten zoals kooi-eieren kunnen niet meer worden geleverd.' Dat Ad Kon voor de belangen van de pluimveehouders is opgekomen vindt Brok niet meer dan normaal.

Klik hier voor pleidooi NVP

(foto: Peter Drent)

Altijd op de hoogte blijven?