Van Rooi Group breidt de activiteiten in rundvlees uit met de overname van Slachthuis Tomassen. Het bedrijf uit Helmond heeft hiermee de rundvleesketen volledig in eigen hand. “Met Slachthuis Tomassen zetten we een volgende stap”, aldus Marc van Rooi.

Slachthuis Tomassen is een loonslachterij van varkens en hoofdzakelijk rund. Van Rooi werkte al samen met het bedrijf en had al het grootste aandeel. Een overname lag daarom voor de hand. Slachthuis Tomassen ligt op zeer korte afstand van Proviande, de rundvleestak van Van Rooi. Daarnaast is het ook een strategische keuze. “Nu de slachterij van Mike en Dennis Tomassen tot onze groep toetreedt, hebben we ook binnen de rundvleesketen alles in eigen hand,” licht Marc van Rooi toe. “Wij zien dat als een absolute voorwaarde om te voldoen aan onze kernwaarden: eerlijk, betaalbaar, verantwoord en smakelijk.”

Varkens

In de varkensketen voert Van Rooi al de totaalregie, van boer tot bord. Hier ligt ook de oorsprong van het familiebedrijf, dat startte met de handel in varkens. De afgelopen 65 jaar ontwikkelden en specialiseerden ze zich op dit gebied. Op locatie Veehandel M.A. Van Rooi aan de Herendijk te Lieshout worden dagelijks varkens, biggen en zeugen verzameld, gesorteerd en verkocht naar binnen- en buitenland.
Daarnaast verzorgen zij de inkoop varkens voor de slachterij Van Rooi Meat in Helmond waar ongeveer 11.000 varkens per dag worden geslacht. Daarnaast verwerken, portioneren en maken het vlees klaar voor retail, industrie en export. Voor export wordt veel vlees verpakt en ingevroren.

Rundvlees

Sinds 2015 heeft Van Rooi een rundvleestak met de naam ProViande Beef & Veal. In Someren wordt onder deze naam rund- en kalfsvlees uitgebeend en verwerkt voor binnen- en buitenland. Martijn van Rooi – een van de acht opvolgers van Marc en Addy van Rooi – is verantwoordelijk voor de rundvleesketen. Een belangrijke opdracht ovolgens Van Rooi omdat de markt, uit oogpunt van duurzaamheid en efficiënte, varkens en rundvlees als totaal pakket wil afnemen bij één leverancier.
Afgelopen jaar is op locatie flink uitgebreid met nieuwe snijlijnen en machines waarmee de capaciteit is verhoogd. ProViande is naast het verwerken van stieren en kalveren ook begonnen met de verwerking van Nederlandse Melk runderen dubbel doel koe (zowel bestemd voor melk als voor vlees). Met deze runderen kan ProViande haar klanten voorzien van het meest duurzame rundvlees.

Slachthuis Tomassen

Voorheen besteedde Van Rooi het slachten van runderen uit bij Slachthuis Tomassen. De bedrijven werkten al jaren samen, waar al jaren een nauwe samenwerking mee is. Slachterij Tomassen Tomassen ontstond in 1978 als familiebedrijf wat gerund wordt door Mike en Dennis Tomassen. De broers namen de slachterij van hun vader over en breidden deze verder uit. 
Nu is het slachthuis onderdeel van Van Rooi.
“Voor collega-vleesverwerkers die daar loon slachten verandert er niets. Tomassen blijft hen onverminderd met eenzelfde commitment en onder een zelfde naam met loonslacht bedienen. Zowel medewerkers als Dennis en Mike blijven verbonden aan Slachthuis Tomassen”, besluit Van Rooi.  

Altijd op de hoogte blijven?