Van Dam wil geen verbod op kiloknallers

3 december 2015 Edwin Rensen

Staatssecretaris Martijn van Dam wil de verkoop van vlees tegen stuntprijzen (nog) niet verbieden. Hij gruwt wel van de vleesaanbiedingen in de supermarkten.

Een verbod op de zogeheten kiloknallers waar zijn eigen partij, dePvdA, op aandringt ziet staatssecretaris Martijn van Dam als uiterste middel. Dat zei hij donderdag in de Tweede Kamer.

Boer

Van Dam vindt dat er in veel supermarkten al veel zaken in positieve zin zijn veranderd. Hij hoopt dat die ontwikkeling doorzet. ‘Een verbod garandeert ook niet dat het geld dat voor vlees moet worden betaald ervoor zorgt dat de boer het breder krijgt en het welzijn van zijn dieren ook echt verbetert,’ aldus de PvdA-bewindsman.

Zak chips

Van Dam vindt dat de wijze waarop mensen naar de supermarkten worden gelokt met vleesaanbiedingen niet de schoonheidsprijs verdient. ‘Vlees is geen zak chips en geen fles cola. Vlees komt van een dier en daar stunt je niet mee.’ Het CBL toonde zich gisteren fel tegenstander van een verbod op de kiloknaller. De branche-organisatie liet in een reactie weten tegen ingrijpen door de overheid te zijn in de vrije marktwerking. Het voorstel van de PvdA is volgens het CBL ‘onzinnig’.

Altijd op de hoogte blijven?