Vaccinatie kan sector 90 miljoen kosten

13 augustus 2012 redactie

Vaccinatie zou tientallen miljoenen euro's kostenDEN HAAG – Het vaccineren van álle pluimvee kan de sector mogelijk negentig miljoen euro kosten aan export naar derde landen. Een aantal landen buiten Europa dreigt zijn grenzen te sluiten als alle pluimvee wordt ingeënt.Woensdag kreeg minister Veerman toestemming om vrije-uitloopkippen en hobbykippen te vaccineren.

Een van de afnemers buiten de EU is Oekraïne. Die was vorig jaar de grootste importeur van Nederlands pluimveevlees met een waarde van 22 miljoen euro. De totale exportwaarde bedraagt negentig miljoen euro.

De Europese Commissie is er overigens 'niet pessimistisch' over dat landen buiten de EU hun grenzen zullen sluiten voor Nederlands of Frans kippenvlees en eieren. De landen zouden dat kunnen doen wegens de aanstaande preventieve vaccinatie van vrije-uitloopkippen tegen vogelgriep. Het vaccin zou een eventueel virus kunnen maskeren.

'We geven andere landen dezelfde garanties als we de EU-landen geven', zei een topambtenaar van de Europese Commissie die aan het overleg woensdag deelnam. Landen binnen de EU, zoals de voornaamste afnemer Duitsland, mogen de Nederlandse producten niet blokkeren.

Het vlees en de eieren van ingeënte vrije-uitloopboerderijen mag zonder aparte vermelding op het etiket naar de consumenten. Wel gelden bepaalde extra voorwaarden, zoals een recente controle van een dierenarts.

Klik hier voor alle berichten over de vogelgriep



Altijd op de hoogte blijven?