Update Nationaal plan veetransport bij extreme temperaturen

18 juni 2020
Foto: Wikimedia

Zomer 2020 liepen de temperaturen hoog op. Dit zorgt voor hittestress bij dieren die getransporteerd worden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft het Nationaal plan veetransport bij extreme temperaturen nu aangepast. In het plan staan nieuwe afspraken over onder andere de bezettingsgraad, keuringen en vervoer.

Het Nationaal plan veetransport bij extreme temperaturen treedt in werking als de temperaturen van 30 graden Celsius of meerdere aaneengesloten dagen van 27 graden Celsius worden verwacht. In het plan staan de afspraken en protocollen tussen bedrijven en overheid over het vervoeren van dieren op deze dagen.

Transport bij hoge temperaturen

In het nieuwe plan is afgesproken dat er bij hoge temperaturen minder dieren per wagen worden vervoerd en dat er extra aandacht is aan ventilatie en andere koelingsmogelijkheden. Daarnaast kunnen de keuringen door dierenartsen van de NVWA voor exportcertificering eerder of later op de dag worden uitgevoerd, zodat de dieren op de koele momenten vervoerd kunnen worden. Ook slachterijen kunnen aangepaste keuringstijden aanvragen, zodat de aanvoer niet op het heetst van de dag plaatsvindt.

Langeafstand transporten

Ook is vastgelegd dat als het kwik boven de 35 graden komt er geen dieren meer vervoerd worden. Op Europees niveau is vorig jaar opgeroepen om geen transporten langer dan 8 uur uit te voeren als het warmer is dan 30 graden. De NVWA houdt hier rekening mee bij de certificering en evaluatie van transporten. Ook voeren de inspecteurs van de NVWA op warme dagen extra controles uit.

Bron: NVWA

Altijd op de hoogte blijven?