Tweede plaats KVK Innovatie Top 100 voor Schouten Europe

4 februari 2022 Redactie Food
Foto: Schouten Europe

Schouten Europe behaalde met de plantaardige tonijn de tweede plaats in de KVK Innovatie Top 100. De Brabantse producent en ontwikkelaar van vlees- en visvervangers moest alleen Grown.bio dat een duurzaam alternatief voor piepschuim produceert voor zich laten.

KVK publiceert jaarlijks een ranglijst met 100 concrete innovaties in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf. De winnaar mag zich een jaar lang het meest innovatieve mkb-bedrijf van het land noemen. Dat is dit jaar Grown.bio. Daarnaast kreeg sokkenfabrikant Vodde de KVK Impact Award.

Op de lijst stonden dit jaar dertien foodbedrijven, waaronder Meatless met hun grondstof voor vleesvervangers, het duurzame varkensvlees van Eigezwijns en groenten met de smaak van taart van Grünten. Schouten Europe was met de tweede plaats het hoogst genoteerde foodbedrijf en kan zich het meest innovatieve MKB-foodbedrijf van Nederland noemen.

Plantaardige tonijn

Het Brabantse familiebedrijf kreeg de prijs voor de Vegan Green Tuna, 100% catch-free, gemaakt op basis van soja en tarwe. Het product kan verwerkt worden in andere producten zoals smeersalades, maaltijdsalades, wraps, kant- en klaar maaltijden, en als pizza topping. De plantaardige tonijn is verkrijgbaar in bulkverpakking voor verdere verwerking, maar ook als ‘tonijn in blik’ en ‘op maat’. Klanten van Schouten Europe kunnen de Vegan Green Tuna ook onder eigen merk of private label op de markt te brengen.

Schouten Europe begon in de negentiende eeuw begonnen als familiebakkerij en groeide uit tot een wereldwijd actieve onderneming actief op het gebied van ontwikkeling, productie en verpakking van plantaardige producten.

KVK top 100 

De winnaar van de KVK top 100 was Grown.bio uit Heerewaarden. Dit bedrijf ontwikkelde een duurzaam alternatief voor piepschuim. Grown.bio laat piepschuim groeien uit de wortels van paddenstoelen, mycelium, op een ondergrond van landbouwafval. 

De KVK Innovatie Top 100 geeft een goed beeld van de innovatieve kracht van het mkb op dit moment. Noord-Holland is met 22 bedrijven het best vertegenwoordigd, gevolgd door Zuid-Holland met 20 en Noord-Brabant met 17 bedrijven. Na de creatieve sector (23 innovaties) is een groot deel van de innovaties afkomstig uit de voedingsmiddelenindustrie (13) en de zorgsector (13). Alle innovaties zijn beoordeeld op impact voor de samenleving en branche, originaliteit, verkrijgbaarheid, gerealiseerde omzet en groeipotentie. Aan de KVK Innovatie Top 100 is geen geldprijs verbonden.

 

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?