Dennis van Dun en Wouter van de Veen behaalden 15 maart als eerste slagers de meestertitel. Half mei ging de tweede groep slagers van start. Herman Ter Weele van slagerij Ter Weele, Arno de Best van Gildeslagerij De Best en Johan van Uden van Chateaubriand Heemstede hebben het eerste onderdeel, vers vleesbewerking, afgerond.
De meesterproef
De meestertitel ‘branche erkende meesterslager’ is de hoogst haalbare titel in de branche. De meesterproef test slagers met praktijk- en theorieopdrachten in drie onderdelen: Vers vleesbewerking, Communicatie en ondernemerschap, en Worstmakerij en traiteur. Een commissie van deskundigen uit de branche beoordeelt de slagers. Het is een pittig en lang traject van ruim een jaar. Meesterslager Wouter van de Ven beaamt dit: "Ik heb veel kunnen en moeten oefenen, maar het is vooral mooi voor het ambacht.” De oorkonde heeft prominente plek gekregen in zijn slagerij in Ederveen.
Slagers die de meestertitel behalen krijgen een oorkonde, een speldje en een persoonlijke buis. De titel Branche-erkende Meesterslager is een persoonlijke titel en geen onderscheiding voor de winkel.
Inschrijven voor de proef
Iedere gediplomeerde slager kan zich inschrijven als kandidaat voor de meesterproef. De Stichting Meestertitels Slagersbranche vraagt om topslagers met een gedegen opleiding, kennis en kunde van het ambacht/slagersvak, werkervaring en een eigen zaak of de functie chef/ bedrijfsleider. Slagers die bijvoorbeeld betrokken zijn bij innovatie van producten, opleiden van nieuwe slagers en/of mee doen aan vakwedstrijden.
De meesterproef is een initiatief van Stichting Vormings- en Ontwikkelingsfonds in het Slagersbedrijf (VOS). De Stichting Meestertitels Slagersbranche is opgericht voor het beheer en de KNS is verantwoordelijk voor het secretariaat van deze stichting.