Twaalf winnaars bij Vakwedstrijd Slagers Streekproducten 2024

6 maart 2024 VWAS
De winnaars van de tweede editie van de Vakwedstrijd Slagers Streekproducten 2024 zijn bekend. Culinair schrijver Felix Wilbrink reikte op 5 maart de twaalf prijzen uit aan de winnende slagers.

Streekproducten staan centraal bij de Vakwedstrijd Slagers Streekproducten, georganiseerd door Vereniging Worstmakende Ambachtelijke Slagers (VWAS). In deze vakwedstrijd laten slagers hun typische producten uit de regio keuren. “Samen behouden we zo de traditionele streekproducten die Nederland onder andere zo mooi maakt”, aldus VWAS.

Prijsuitreiking

Na een stamppotbuffet van Slagerij van der Geest opende Peter van der Geest, voorzitter van de VWAS het officiële programma. Hij gaf het woord aan Jacques Rijk van Koninklijke Nederlandse Slagers. Rijk ging in op de houdbaarheid zelfbereide producten, op dit moment een actueel thema in de slagersbranche.

Daarna was het de beurt aan Felix Wilbrink. Hij deelde  zijn ervaringen rondom de keuring van de streekproducten en ging dieper in op het ontstaan van streekproducten en hoe de slager zelf nieuwe streekproducten kan ontwikkelen. Na een pauze was het eindelijk tijd voor de prijsuitreiking. Wilbrink riep de twaalf kampioenen naar voren om hun kampioensbeker in ontvangst te nemen. Daarbij stelde hij een aantal vragen over de unieke streekproducten van de slagers. “Ons recept werd al door mijn opa zo gebruikt” of “De kruiden die wij in dit product gebruiken, komen uit mijn eigen tuin” waren antwoorden die voorbij kwamen. Aan het eind van de avond kregen alle deelnemers van de vakwedstrijd de keuringsrapporten van de jury met de bijbehorende certificaten mee.

Kampioenen 2024

Categorie Kampioenen Product
Osseworst Traiteurslagerij de Goeij Amsterdamse ossenworst
Brabantse metworst Van Roessel slagerij - traiteur Brabantse zachte metworst
Rauwe vleeswaren Buurman Vleesch & Vis Twello's hammetje
Leverworst Slagerij Wisse Zeeuwse leverworst
Gegaarde vleeswaren Keurslager van der Geest Pekelvlees
Zult Keurslagerij van Strien BV Brabantse zult
Balkenbrij Traiteurslagerij Anton en Marian Balkenbrij
Boeren leverworst Slagerij Pops Boeren leverworst
Droge worst Slagerij Dol & de Vrouwenslagerij Langweerder Livar droge worst
Soepen Boerderijwinkel Het Belvershuys Erwtensoep
Pasteien/patés Slagerij Willems sinds 1890 Zure pastei
Maaltijden Traiteurslagerij Anton en Marian Kruudmoes

“Een geslaagde avond en een geslaagde vakwedstrijd”, aldus VWAS. “We kijken terug op een succesvolle tweede editie met meer producten dan het voorgaande jaar”. Volgend jaar hopen ze de vakwedstrijd weer te kunnen organiseren met nog meer streekproducten uit het hele land.

Altijd op de hoogte blijven?