Tv-kok: ‘Meer verdiend met hotdogs op Werchter, dan met 5 jaar restaurant’

5 januari 2016 Wieteke Posthumus

De Belgische chef-kok Jeroen Meus – die dit jaar zijn zaak Würst in Leuven opende – zegt dat vijf dagen met een worstenkraam op festival Rock Werchter staan lucratiever is, dan vijf jaar zijn voormalige restaurant Luzine. Horeca Vlaanderen noemt het dan ook niet verrassend dat steeds meer sterrenchefs naast hun toprestaurant een ‘bijzaak’ openen.

‘Ik werd er zelf emotioneel van toen ik die vaststelling deed. Al wil ik niet als een verbitterde man overkomen’, zegt de tv-kok tegen het Belgische dagblad Het Nieuwsblad. Horeca Vlaanderen noemt het dan ook geen verrassing dat steeds meer sterrenchefs naast hun toprestaurant een ‘bijzaak’ openen.

Torenhoge kosten

Filip Vanheusden, voorzitter van Horeca Vlaanderen, zegt tegen de kant een duidelijke trend te zien. ‘Meer topchefs beginnen naast hun zaak nog een brasserie of een bijzaak. De lijst wordt elk jaar langer.’ Volgens hem is dat een gevolg van de torenhoge kosten waarmee restaurateurs te kampen hebben. ‘Amper één op de vier sterrenchefs kan zeggen: het loont de moeite om mijn restaurant open te houden.’

Rode cijfers

De jaarrekeningen bewijzen dat, zo meldt Het Nieuwsblad verder: van de twintig toprestaurants in België zitten zes sterrenzaken in de rode cijfers. Amper vier maken winst. ‘Meer topchefs zoeken naar een oplossing. En die vinden ze in een kleinere zaak’, besluit Vanheusden.

Altijd op de hoogte blijven?