Traditie blijft trend bij het kerstdiner

30 november 2020

Wat eet Nederland dit jaar met kerst? In 2019 kozen veel Nederlanders voor traditionele gerechten zoals gourmetten, kalkoen en beenham. Online slagerij The Butchery verwacht dat deze trend dit jaar doorzet en zet de meest populaire kerstgerechten op een rij.

In 2019 merkte The Butchery al dat veel vraag was naar traditionele gerechten. "De kalkoen, beenham, beef wellington en natuurlijk gourmet waren vorig jaar tijdens kerst niet aan te slepen", aldus de online slagerij. Traditie blijft de trend in 2020 met ruimte voor nieuwe culinaire experimenten. Vanwege het coronavirus is thuis uit eten ook populair. Al met al verwacht The Burtchery dat de kerstbestellingen dit jaar naar een nieuw niveau gaan stijgen. Wat zijn de meest populaire gerechten?

Gourmet
Gourmet blijft bij veel gezinnen de favoriet voor de kerst. "Geen ontbrekende familieleden die urenlang in de keuken doorbrengen, maar gewoon gezellig samen tafelen. En ook niet onbelangrijk: iedereen eet wat ‘ie zelf lekker vindt. Toch kan niet iedereen gourmet waarderen. Het toppunt van culinair genieten is het immers niet."

Gevulde kalkoen
Gevulde kalkoen klimt op de culinaire kerstladder van The Butchery. Gevulde kalkoen is het boegbeeld van de Amerikaanse Thanksgiving-traditie en daarmee misschien ook wel voor gezamenlijk tafelen. Vorig jaar was hier al veel vraag naar.

Kerstham
De kerstham wordt steeds meer een traditie, volgens The Butchery. "In veel landen is de x-mas ham al jarenlang een klassieker. Yule ham noemen ze ‘m ook wel in o.a. Engeland, Zweden, Finland, Duitsland en Australië. Het liefst honey glazed." De online slager verwacht dat kerstham een blijvertje is.

Rollade
Tijdens de kerst is er veel vraag naar rollade. "Het zit ‘m denk ik vooral in het gezamenlijk dineren. Shared diner. Vindt iedereen leuk. En is ook leuk. Groot vlees, traditioneel aangesneden door de man des huizes. Het brengt saamhorigheid met zich mee. En dat is toch precies wat je wilt tijdens een traditioneel familiediner?", aldus The Butchery.

Wild
Officieel opent het culinaire wildseizoen half oktober en eindigt op tweede kerstdag. Officieus is dat een ander verhaal, want er wordt in januari nog altijd veel wild gegeten. Liefhebbers kiezen voor wild, zoals hazenpeper, konijn, hertenbiefstuk of fazant, tijdens de feestdagen. The Butchery: "Het heeft zo’n heerlijk winters cozy sfeertje."

Beef Wellington
Nederlanders wagen zich steeds vaker aan de traditioneel Britse Beef Wellington. Dit ossenhaasgerecht in bladerdeeg wint volgens The Butchery flink terrein in Nederland. "Bij de betere en geduldige chefs, dat wel, want een klassieke beef wellington vergt enige skills."

Varkenshaas
Een andere klassieker die steeds terugkomt is varkenshaas in roomsaus. "Wij juichen dat eigenlijk wel toe, want never change a winning team toch?"

Steaks & Roasts
En tot slot Steaks & Roasts. Dit valt niet echt onder de noemer traditioneel kerstgerechten, maar The Butchery ziet dat hier meer mee geëxperimenteerd wordt. "Er blijkt een enorme doelgroep voor exclusief vlees zoals A5 Japans Wagyu en ‘vergeten vleessoorten’ als longhaas en bavette worden tijdens de kerstdagen massaal verorberd. En dan hebben we het natuurlijk niet eens gehad over de traditionele rosbief, want die behoeft niet eens toelichting."

 

Altijd op de hoogte blijven?