Tien koelingstips voor de slager

27 juli 2023 Bernadet Koops Koeltechnisch Buro Midden Nederland

Koeling is essentieel in de slagerij. Daarom deelt Bernadet Koops van Koeltechnisch Buro Midden Nederland met de slager tien tips voor de koeling. Tips voor energiebesparing, waar moet de slager rekening mee houden bij de aanschaf van een nieuwe koeling en nog veel meer.

1. Gebruik een flappengordijn
Wist u dat u altijd een flappengordijn in uw koel/vriescel kunt laten monteren? Bij het openen van de deur blijft de ruimte dan beter op temperatuur. Daardoor bespaart u veel energie.

2. Monteer een bewegingsmelder
Wist u dat wij lampen leveren met een bewegingsmelder erin? Hierdoor blijft de lamp alleen branden als er iemand in de ruimte is. Is er geen beweging? Dan gaat de lamp automatisch uit en bespaart u op de energiekosten.

3. Let op kwaliteit en levensduur bij aanschaf nieuwe koeling
Wist u dat de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) alle gekoelde producten in uw bedrijf zeer kritisch op temperatuur bekijkt en dat ze als deze temperatuur ook maar iets hoger is dan de toegestane 7°C een boete opleggen? Daarom adviseren wij om bij het aanschaffen van een nieuw koeling te letten op kwaliteit en levensduur.

4. Log de temperatuur
Wist u dat er verschillende systemen zijn waarbij u de temperatuur kunt loggen? Hierdoor kunt u de temperatuur eenvoudig in één overzicht zien en opslaan.

5. Plaats een glazen deur voor een wandkoelmeubel
Ja daar is hij weer de discussie dagafdekking of een wandkoelmeubel helemaal open. Velen van u denken misschien nog wel dat een open wandkoeling zorgt voor meer impulsverkopen, omdat klanten dan makkelijker meer producten uit de koeling pakken. Wij denken dat dit argument vervalt omdat ze al gewend zijn om in de supermarkt een koeling te openen om producten te pakken. En een glazen deur voor de koeling scheelt maar liefst 30 procent in energieverbruik.

6. Denk goed na over stekkerklaar of een remote opstelling
Bij stekkerklaar is de koelmachine onder in de koeling gemonteerd. Hierbij hoeft u geen installatiekosten te betalen maar u krijgt wel het geluid en de warmte van de koelmachine in de winkel. Ook is vaak de levensduur van de installatie korter. 
Remote houdt in dat de koeling is voorzien van een separaat opgestelde koelmachine. Deze koelmotor staat buiten. Zo kan de machine voldoende frisse lucht aanzuigen en geeft de warmte buiten af. Ook is het bij een remote opstelling mogelijk om alles aan te sluiten op een centrale koelinstallatie waardoor u energie bespaart. Maar de koel- of vriesmotor maken geluid, ook de zogenaamd stille motoren. Dus het is van belang dat u let op de geluidsoverlast voor uw buren. Laat u hierover goed informeren en adviseren.

7. Kijk voor het zomerseizoen de koeling na
Het is verstandig om voor het zomerseizoen uw koelingen na te laten kijken. Hierbij wordt ook de condensor gereinigd. Dit is belangrijk als het buiten warm wordt.

8. Gebruik de airconditioner als verwarmer
Wist u dat u met bijna alle airconditioners ook kunt verwarmen? Ook dit is energietechnisch interessant om te doen. Want voor 1kW aan elektrisch vermogen krijgt u – afhankelijk van het model – ongeveer 4kW terug.  Dat is altijd nog voordeliger dan verwarmen op elektra of gas.

9. Plaats een luchtgordijn
Het is mogelijk om een luchtgordijn te plaatsen boven de deuropening van de slagerij. Dit heeft als voordeel dat u ‘s zomers de warmte buiten en de koud binnen houdt, terwijl in de winter de warmte juist binnen blijft en de kou buiten. Ook houdt een luchtgordijn vliegen buiten, omdat deze niet van de luchtstroom houden.

10. Voorkom ijsvorming
Een ijslaag in een stekkerklare vrieskist/kast zorgt voor een hoger energieverbruik. Daarom is het van belang om deze op tijd te laten ontdooien. Ook is het tegenwoordig mogelijk om een vrieskist/kast te bestellen met no frost. Deze ontdooit zichzelf en hoeft u niet meer de gehele kist/kast leeg te halen.

Koeltechnisch Buro Midden Nederland 

Koeltechnisch Buro Midden Nederland is een familiebedrijf uit Ingen met meer dan veertig jaar ervaring op het gebied van bedrijfskoeling en airconditioning. Het bedrijf verzorgt ontwerp, plaatsing, reparaties en onderhoud.

Altijd op de hoogte blijven?