Tien finalisten voor Grote Grillworsttest bekendgemaakt

20 januari 2015 Maurits van Aalst De jury van de Grote Grillworsttest bestaat uit Ron Kinkelaar, Jan Splinter, Marloes van Hartskamp en Paul van Trigt. Foto: KNS

Bij SVO in Rijswijk heeft op donderdag 15 januari de eerste ronde van de Grote Grillworsttest plaatsgehad. De test is een groot succes; maar liefst 130 slagers schreven zich in voor de wedstrijd. Uit de inzendingen van alle deelnemers zijn de tien beste grillworsten gekozen. De makers daarvan hebben zich geplaatst voor de finale op donderdag 29 januari.

De slagers die zich hebben geplaatst voor de finale van de Grote Grillworsttest, zijn (in willekeurige volgorde):

  • Uw Ambachtelijke Slager Lieuwe Nicolai, Oosterwolde
  • Keurslagerij Wim Koelewijn, Huizen
  • Gildeslager Jacobs, Borne
  • Gildeslager Boersema, Grijpskerk
  • Slagerij Meijer, Lekkerkerk
  • Keurslagerij Simon Muilwijk, Ameide
  • Keurslagerij Van der Meer, Roelofarendsveen
  • Gildeslager D.A. Knobbout, Buren
  • Keurslager Liesveld, Groot Ammers
  • VOF S. van Schaik, Leiden

Jury

De jury van de Grote Grillworsttest bestaat uit Ron Kinkelaar (namens SVO), Jan Splinter (lid KNS-bestuur, slagerondernemer) en Marloes van Hartskamp (eerste vrouwelijke Meester-worstmaker, werkzaam bij Slagerij Buurman in Twello). Paul van Trigt had de wedstrijdleiding tijdens de Grote Grillworsttest.

Aspecten

Tijdens de keuring boog de jury zich over de inzendingen die zowel koud als warm werden gekeurd. De producten zijn gekeurd op alle aspecten die te maken hebben met 'Uitwendig aanzien en uitwendige kleur', 'Aanzien snijvlak en inwendige kleur', 'Geur en smaak' en 'Samenstelling en consistentie'.

Relatief moeilijk

'Een lekkere grillworst is een relatief moeilijk product. Er zijn zoveel factoren van invloed op het eindresultaat', aldus de jury. 'Om van een gekookte worst een grillworst te maken, dat vraagt om vakmanschap! Deze finalisten hebben een eerlijk product gemaakt met een echte grillsmaak.'

Drie onderdelen

De finale, die op 29 januari plaatsvindt, bestaat uit drie onderdelen: mystery aankoop van het product, schriftelijke omschrijving allergeneninformatie van het product en inzending en keuring van producten voor de finaleronde op 29 januari.

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking vindt op maandag 9 februari plaats in het midden van het land. Speciaal te gast voor deze prijsuitreiking is culinair journalist Marcus Polman. Polman is per maart te zien in de jury van Masterchef en schreef eerder al kookboeken als 'Handboek voor de perfecte steak' en 'Het perfecte varken'.

'Rauwe' presentatie

Finalisten worden op de prijsuitreiking door Jord Althuizen getrakteerd op een 'rauwe' presentatie: 'RAW; een ongezouten uiteenzetting van foodtrends en ondernemerskansen'. Althuizen noemt zichzelf carnivoresque avonturier en vertaalde zijn liefde voor vlees en barbecue in concepten als Smokey Goodness en The Rough Kitchen.

Voor meer informatie over de Grote Grillworsttest: Knsnet.nl/grillworst.

Altijd op de hoogte blijven?