Subsidieregelingen voor verduurzaming in de slagerij

3 augustus 2023 Redactie Vleesmagazine Koos Groenewold

Wil je aan de slag met het verduurzamen van je slagerij? De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland biedt verschillende subsidies en financieringen waarmee je veel geld kan besparen. We zetten de verschillende regelingen op een rij.

Investeren in duurzame energie

Wil je je productieproces of pand verduurzamen met bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp, dan kun je gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). De regeling geldt voor de aanschaf van zonnepanelen, een zonneboiler, warmtepomp of een kleine windturbine. De regeling loopt nog tot en met 31 december 2023. 
Bekijk hier alle voorwaarden.

Lening voor verduurzaming

Wanneer je een lening nodig hebt voor groene investeringen, kun je gebruik maken van de BMKB-Groen. Deze verruiming op de BMKB-regeling zorgt ervoor dat financiers gemakkelijker leningen kunnen verstrekken aan bedrijven die investeren in verduurzaming. 
Lees meer over de BMKB-Groen op de website van RVO.

Energieadvies op maat

Met de Subsidieregeling Verduurzaming Mkb (SVM) krijg je een vergoeding wanneer je een energie-adviseur inhuurt voor je bedrijf. Deze regeling geldt voor bedrijven die niet onder de wettelijke energiebesparingsplicht vallen en dus niet meer dan 25.000 m3 aardgas en 50.000 kWh elektriciteit per jaar gebruiken. Met de SVM krijg je een vergoeding voor 80% van de kosten van energieadvies op maat en ondersteuning bij de uitvoering van verduurzamingsmaatregelen. Aanvragen kan nog tot 30 september 2023. 
Hier vind je meer informatie.

Investeren in elektrische ovens

Wanneer je investeert in een bedrijfsmiddel dat zorgt voor minder CO2-uitstoot, zoals een elektrische oven, kun je met de Energie-investeringsaftrek (EIA) 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Een belangrijke voorwaarde is dat de investering op de Energielijst staat.
Lees hier de voorwaarden van de regeling en bekijk hier de Energielijst 2023.  

Milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen

Verder kun je bij investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen gebruik maken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil), bijvoorbeeld wanneer je investeert in circulariteit binnen de slagerij. 
Lees hier meer informatie over hoe je deze regelingen kunt inzetten.

Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Altijd op de hoogte blijven?