Subsidie voor sea-based vleesvervangers

19 oktober 2023 Redactie Vismagazine Nederlands Mosselbureau
Superfood Zeeland wil vleesvervangers ontwikkelen op basis van vis, schaal- en schelpdieren en zilte groente. Onlangs ontving het project een subsidie van de provincie Zeeland van 180.000 euro. Dat meldt PZC.

Vis is volgens Rem van den Bosch – fotograaf en kunstenaar en de man achter Superfood Zeeland – een goed alternatief voor vlees. “Vis is de guilty pleasure van de vegetariër”, zegt hij in PZC. Hij gelooft dat er een markt is voor sea-based vleesvervangers en wil deze mogelijkheden laten zien.

Vleesvervangers op basis van producten uit de zee

Samen met zeven partners wil hij in een demonstratieproject producten als burgers en kroketten ontwikkelen op basis van lokale Zeeuwse zeeproducten, zoals vis, krab, oesters en zeekraal. Een vereiste is dat de producten op duurzame wijze worden geoogst. “Het moeten praktische producten worden waarbij je nog wel ziet wat je eet. Iets op basis van zeekraal pureren we niet zodanig dat je de zeekraal niet meer herkent.”

Subsidie

De provincie Zeeland ziet toekomst in de plannen van Van den Bosch. Bij ‘Zeeland in Stroomversnelling’, een subsidie van de provincie Zeeland voor duurzame economische projecten, kreeg het demonstratieproject kreeg 180 duizend euro.

Mogelijkheden eiwittransitie

Dat geld wil Van den Bosch niet alleen gebruiken voor de ontwikkeling van de producten, maar ook voor een campagne om jongeren meer vis te laten eten. Het is niet de bedoeling om de producten op grote schaal te gaan produceren. Van den Bosch wil vooral laten zien wat er mogelijk is in het kader van de eiwittransitie. “Laten zien wat er mogelijk is en die boodschap naar buiten brengen, daar draait het voor ons om”, besluit hij in PZC.

Zeeuwse Mosselburger

Rem van den Bosch ontwikkelde eerder met chef Tim Sinke de eerste Zeeuwse Mosselburger. Deze werd afgelopen jaar gepresenteerd tijdens de opening van het mosselseizoen. Ook stond deze mosselburger in de top 4 van de Horecava Innovation Award 2023 en was genomineerd voor de Karel de Vos Duurzaamheid Award.

Bron: PZC

Altijd op de hoogte blijven?