Stooffestival 2020 openbaart grootmoeders geheimen

BordBia1

Bord Bia, de Irish Food Board, organiseerde vandaag in Amsterdam het Stooffestival ‘Grootmoeders Geheimen’. Vijf finalisten streden hier om de titel ‘Lekkerste familiestoofpot van Nederland’. Uiteindelijk werd Susan van der Heijden met haar ‘Oma’s hachee’, waarin zij rundvlees combineert met chocolade en peperkoek, uitgeroepen tot winnaar.

Als er één gerecht past in deze bijzondere tijd waarin wij de aankomende herfst en winter meer dan ooit thuis zullen zijn, dan is dat het stoven

met rundvlees. Heerlijk geurend, uren pruttelend op het vuur brengt het bereiden van stoofgerechten ons warmte en gezelligheid. Vaak volgens oude familierecepten die liefdevol van generatie naar generatie worden doorgegeven. Met dat voor ogen organiseerde Bord Bia, de Irish Food Board het Stooffestival ‘Grootmoeders Geheimen’.

Voorzitter van de jury Erik de Boer, topchef en tevens lid van de Chefs' Irish Beef Club, was onder de indruk hoe de winnaar van de ‘Lekkerste familiestoofpot van Nederland’, Susan van der Heijden, in staat was met de minste ingrediënten tot een gerecht te komen met zoveel diepgang. ‘Susan laat de ingrediënten optimaal spreken. Het geheime ingrediënt, de chocolade, geeft bovendien het gerecht kleur en glans.’

De prijs werd overhandigd door de Ierse ambassadeur Kevin Kelly. ‘Ook in Ierland is stoven met rundvlees een echte familietraditie. Ik ben blij dat wij met ons Iers rundvlees een beetje van die Ierse warmte terugzien in al die heerlijke stoofgerechten vandaag.’

Aftrap nieuw stoofseizoen

Bord-Bia2-300x193 Angelique Schmeinck maakt eetbaar schilderij.

Met het Stooffestival ‘Grootmoeders Geheimen’ gaf de Irish Food Board de aftrap voor het nieuwe stoofseizoen 2020 - 2021, dat traditioneel de hele herfst en winter beslaat. Terwijl de vakjury de stoofgerechten van de finalisten beoordeelde, kreeg een groot aantal fysiek dan wel online bij het Stooffestival aanwezigen bijzondere tips & tricks en andere wetenswaardigheden over stoven met rundvlees voorgeschoteld.

‘Avontuur van pure smaken’

Meesterkok Angélique Schmeinck schetste een mooi culinair vergezicht, waarbij de succesfactoren van een goed stoofgerecht samen kwamen. Het succes van een stoofgerecht wordt volgens haar bepaald door vlees (umami-aspecten), een twist van specerijen en een zuurtje. Op een eetbaar schilderij presenteerde Schmeinck haar stoofgerecht: ‘Een avontuur van pure smaken uit verschillende culturen. Vele smaakvrienden komen hier samen.’

Sukade het ideale stoofvlees

Bord-Bia3-240x300 Demoslager Gert-Jan Kiers is groot fan van de sukade.

Volgens de leden van de Chefs’ Irish Beef Club is de sukade het mooiste stukje vlees voor een stoofgerecht. Demoslager Gert-Jan Kiers is ook groot fan van de sukade. ‘Sukade zit tegen het schouderblad aan. Het vlees is de hele dag in beweging maar wordt niet moe. Het geeft de sukade karakter en smaak. Runderen in Ierland staan het grootste deel van het jaar in de wei en eten gras wanneer ze er trek in hebben. De voorvoet is daardoor echt werkvlees, dat veel bindweefsel bevat. De sukade bestaat uit zacht vlees, zeen en bindweefsel. Juist het bindweefsel geeft extra smaak aan je stoof, het zorgt ook voor vettigheid. De ideale temperatuur voor bindweefsel in vlees is 72 graden Celsius en daarboven; dan wordt het lekker mals.’

Gegarandeerd grasgevoerd Iers rundvlees

‘Ierland is een belangrijke leverancier van grasgevoerd rundvlees voor de Nederlandse stoofpotten. Laura Crowley van de Nederlandse afdeling van Bord Bia, de Irish Food Board, vertelde hoe de Ierse boeren werken. ‘De dieren grazen het grootste deel van het jaar buiten, dat zorgt voor veel werkvlees. Met de introductie dit najaar van de ‘Irish Grass Fed Standard’ willen wij het bijzondere karakter van de overal in Ierland grazende kuddes verder benadrukken. Alleen rundvlees van kuddes die gedurende hun leven bewezen een dieet van minimaal 90 procent gras en op gras gebaseerd voer hebben gekregen en gemiddeld 220 dagen per jaar in open weiden grazen, mogen dit kwaliteitslabel gaan voeren.’ Ierland is het eerste land ter wereld met een dergelijk grasgevoerd kwaliteitskeurmerk, dat wetenschappelijk is onderbouwd en onafhankelijk wordt gecontroleerd.

Ierland huisvest veel rundveehouders, die gemiddeld zo’n 60 koeien hebben. Ruim 50.000 Ierse veehouderijen vallen onder het streng en onafhankelijk gecontroleerd kwaliteitsborgingssysteem SBLAS. Deze veehouders voldoen aan hoge eisen ten aanzien van dierenwelzijn, diergezondheid, milieubescherming en traceerbaarheid.

  • De video van het Stooffestival 2020:
  • &feature=youtu.be
Lees ook
Het barbecue-evangelie

Het barbecue-evangelie

Nadat de samenleving ruim twee jaar lang heeft geleden onder het coronajuk breken er voorzichtig weer wat zonnestralen door voor diezelfde getergde samenleving. Een samenleving die plotsklaps te maken kreeg met mondkapjes, lockdowns, controlepassen en verboden om met meerdere mensen samen te zijn, waardoor het vaak niet mogelijk was om met vrienden...

Bord Bia viert St Patricks Day met Ierse klassiekers

Bord Bia viert St Patricks Day met Ierse klassiekers

Bord Bia vierde op 15 maart alvast St Patricks Day in het Rotterdamse sterrenrestaurant Parkheuvel. Chef-kok Erik van Loo en zijn zoon Juliën gingen aan de slag met Ierse klassiekers en er was aandacht voor de goede handelsrelatie tussen Ierland en Nederland.

Aleph Farms breidt productlijn uit

Aleph Farms breidt productlijn uit

Aleph Farms, producent van gekweekt rundvlees, kondigt aan de productlijn uit te breiden met cel gekweekte collageenproductie. Het past binnen de strategie van het Israëlische bedrijf om een alternatief voor dieren in de intensieve veehouderij te ontwikkelen.