Stooffestival 2020 openbaart grootmoeders geheimen

BordBia1

Bord Bia, de Irish Food Board, organiseerde vandaag in Amsterdam het Stooffestival ‘Grootmoeders Geheimen’. Vijf finalisten streden hier om de titel ‘Lekkerste familiestoofpot van Nederland’. Uiteindelijk werd Susan van der Heijden met haar ‘Oma’s hachee’, waarin zij rundvlees combineert met chocolade en peperkoek, uitgeroepen tot winnaar.

Als er één gerecht past in deze bijzondere tijd waarin wij de aankomende herfst en winter meer dan ooit thuis zullen zijn, dan is dat het stoven

met rundvlees. Heerlijk geurend, uren pruttelend op het vuur brengt het bereiden van stoofgerechten ons warmte en gezelligheid. Vaak volgens oude familierecepten die liefdevol van generatie naar generatie worden doorgegeven. Met dat voor ogen organiseerde Bord Bia, de Irish Food Board het Stooffestival ‘Grootmoeders Geheimen’.

Voorzitter van de jury Erik de Boer, topchef en tevens lid van de Chefs' Irish Beef Club, was onder de indruk hoe de winnaar van de ‘Lekkerste familiestoofpot van Nederland’, Susan van der Heijden, in staat was met de minste ingrediënten tot een gerecht te komen met zoveel diepgang. ‘Susan laat de ingrediënten optimaal spreken. Het geheime ingrediënt, de chocolade, geeft bovendien het gerecht kleur en glans.’

De prijs werd overhandigd door de Ierse ambassadeur Kevin Kelly. ‘Ook in Ierland is stoven met rundvlees een echte familietraditie. Ik ben blij dat wij met ons Iers rundvlees een beetje van die Ierse warmte terugzien in al die heerlijke stoofgerechten vandaag.’

Aftrap nieuw stoofseizoen

Bord-Bia2-300x193 Angelique Schmeinck maakt eetbaar schilderij.

Met het Stooffestival ‘Grootmoeders Geheimen’ gaf de Irish Food Board de aftrap voor het nieuwe stoofseizoen 2020 - 2021, dat traditioneel de hele herfst en winter beslaat. Terwijl de vakjury de stoofgerechten van de finalisten beoordeelde, kreeg een groot aantal fysiek dan wel online bij het Stooffestival aanwezigen bijzondere tips & tricks en andere wetenswaardigheden over stoven met rundvlees voorgeschoteld.

‘Avontuur van pure smaken’

Meesterkok Angélique Schmeinck schetste een mooi culinair vergezicht, waarbij de succesfactoren van een goed stoofgerecht samen kwamen. Het succes van een stoofgerecht wordt volgens haar bepaald door vlees (umami-aspecten), een twist van specerijen en een zuurtje. Op een eetbaar schilderij presenteerde Schmeinck haar stoofgerecht: ‘Een avontuur van pure smaken uit verschillende culturen. Vele smaakvrienden komen hier samen.’

Sukade het ideale stoofvlees

Bord-Bia3-240x300 Demoslager Gert-Jan Kiers is groot fan van de sukade.

Volgens de leden van de Chefs’ Irish Beef Club is de sukade het mooiste stukje vlees voor een stoofgerecht. Demoslager Gert-Jan Kiers is ook groot fan van de sukade. ‘Sukade zit tegen het schouderblad aan. Het vlees is de hele dag in beweging maar wordt niet moe. Het geeft de sukade karakter en smaak. Runderen in Ierland staan het grootste deel van het jaar in de wei en eten gras wanneer ze er trek in hebben. De voorvoet is daardoor echt werkvlees, dat veel bindweefsel bevat. De sukade bestaat uit zacht vlees, zeen en bindweefsel. Juist het bindweefsel geeft extra smaak aan je stoof, het zorgt ook voor vettigheid. De ideale temperatuur voor bindweefsel in vlees is 72 graden Celsius en daarboven; dan wordt het lekker mals.’

Gegarandeerd grasgevoerd Iers rundvlees

‘Ierland is een belangrijke leverancier van grasgevoerd rundvlees voor de Nederlandse stoofpotten. Laura Crowley van de Nederlandse afdeling van Bord Bia, de Irish Food Board, vertelde hoe de Ierse boeren werken. ‘De dieren grazen het grootste deel van het jaar buiten, dat zorgt voor veel werkvlees. Met de introductie dit najaar van de ‘Irish Grass Fed Standard’ willen wij het bijzondere karakter van de overal in Ierland grazende kuddes verder benadrukken. Alleen rundvlees van kuddes die gedurende hun leven bewezen een dieet van minimaal 90 procent gras en op gras gebaseerd voer hebben gekregen en gemiddeld 220 dagen per jaar in open weiden grazen, mogen dit kwaliteitslabel gaan voeren.’ Ierland is het eerste land ter wereld met een dergelijk grasgevoerd kwaliteitskeurmerk, dat wetenschappelijk is onderbouwd en onafhankelijk wordt gecontroleerd.

Ierland huisvest veel rundveehouders, die gemiddeld zo’n 60 koeien hebben. Ruim 50.000 Ierse veehouderijen vallen onder het streng en onafhankelijk gecontroleerd kwaliteitsborgingssysteem SBLAS. Deze veehouders voldoen aan hoge eisen ten aanzien van dierenwelzijn, diergezondheid, milieubescherming en traceerbaarheid.

  • De video van het Stooffestival 2020:
  • &feature=youtu.be
Lees ook
Actuele trends in de foodbranche volgens SBB

Actuele trends in de foodbranche volgens SBB

Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) heeft een trendrapport uitgebracht voor de sector Voedsel, Groen en Gastvrij. SBB signaleert onder andere bewust consu(mind)eren met plantaardige vleesvervangers en E-business voor bakkerijen en slagerijen.

Het bijzondere vlees van de koeien van Ad Lam

Het bijzondere vlees van de koeien van Ad Lam

De jarenlange samenwerking tussen slager Pepijn Putman en vleesveehouder Ad Lam wordt getypeerd door drie gezamenlijke drijfveren: respectvol omgaan met dieren, werken met grondstoffen van topkwaliteit en het streven naar het lekkerste, meest malse stukje vlees voor de klant. “Ik wil niet goedkoop, ik wil een goede kwaliteit.”

SVO studenten bezoeken biologische Angusfokkerij

SVO studenten bezoeken biologische Angusfokkerij

Studenten van de SVO vakopleiding food in Goes bezochten de Biologische Angusfokkerij Poelzicht in ’s Heer Abtskerke. Onder begeleiding van hun praktijk vakdocent Adriaan van Moort kregen ze op de boerderij tekst en uitleg van René de Wilde en zijn vrouw Christine.