Stier Shambo voorlopig veilig

13 augustus 2012 Tom Van der Meer

CARDIFF - Shambo mag van de Britse rechter voorlopig niet geslacht worden. De Britse overheid wil de 'heilige koe' (die eigenlijk stier is) slachten omdat deze tuberculose heeft.

CARDIFF - Shambo mag van de Britse rechter voorlopig niet geslacht worden. De Britse overheid wil de ‘heilige koe’ (die eigenlijk stier is) slachten omdat deze tuberculose heeft.


De stier is van een groep hindoeïstische monniken van de Skanda Vale in Wales. Tijdens een routinecontrole werd geconstateerd dat het dier tuberculose heeft. Volgens de Britse wetgeving vormt het dier daarmee een gevaar voor andere dieren en voor mensen en dus moet het worden afgemaakt.


De monniken stapten naar de rechter omdat zij vinden dat alle leven heilig is. Zij kregen steun van ruim 20.000 mensen die een petitie ondertekenden. Volgens de juristen van de monniken zou slacht in strijd zijn met de vrijheid van godsdienst in het land.


Dit groeide uit tot een politieke kwestie toen verschillende politieke partijen de minister van Landbouw opriepen de wet te volgen en het dier te slachten. De minister gaf toen aan dat zij ‘neigde naar slachten’, maar dat ze eerst de uitkomst van de rechtszaak wilde afwachten.


De rechter oordeelde nu dat het besluit om Shambo te doden niet op de juiste gronden is genomen. Het besluit moet daarom worden herzien. Toch betekent dit uitstel waarschijnlijk geen afstel .


Shambo is inmiddels een landelijke bekendheid en heeft een eigen webcam. Ook zijn zijn lotgevallen te volgen via een dagboek.


Lees ook:

Rechtszaak om Britse heilige koe (13 juli 2007)


Kinderboeken over hindoe-slacht gecensureerd (28 juni 2006)


Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

All berichten over hindoe

Altijd op de hoogte blijven?