Slavakto voortaan onderdeel Vakbeurs Foodspecialiteiten

15 februari 2024 Redactie Vleesmagazine
Stichting Slavakto en de Stichting Foodspecialiteiten Nederland slaan de handen ineen. De slagersbeurs Slavakto wordt onderdeel van de Vakbeurs Foodspecialiteiten waarmee slagers weer een jaarlijkse vakbeurs krijgen. De eerste gezamenlijke editie vindt plaats op 30 september en 1 oktober.

Voorheen wisselden de Noordelijke Slagers Manifestatie, de VAS-beurs en de Slavakto elkaar ieder jaar af. Maar door het wegvallen van de eerste twee bleef alleen de Slavakto over en verdween de jaarlijkse beurs voor slagers. Stichting Slavakto wilde daarom oorspronkelijk de frequentie van de beurs verhogen naar eens in de twee jaar. Maar met de nieuwe samenwerking met Stichting Foodspecialiteiten is er weer een jaarlijks ontmoetings- en inspiratiemoment voor de slagersbranche.

Concreet betekent de nieuwe samenwerking dat de Slavakto 2024, die stond gepland voor 14 en 15 oktober in Utrecht, vervalt. Slagers kunnen nu terecht op de eerste gezamenlijke editie van de Vakbeurs Foodspecialiteiten. Deze vindt plaats in Expo Houten op maandag 30 september en dinsdag 1 oktober.

Verbreding assortiment slager

“Het slagersvak blijft zich ontwikkelen”, reageert Manfred Lukkezen, bestuurslid van Stichting Slavakto. “Slagers bieden een steeds breder assortiment aan met onder andere gemaksproducten en andere noviteiten. Dat vraagt om kennis en inspiratie. Wij zijn blij met de samenwerking om zo toch weer een jaarlijkse beurs voor de slagersbranche te organiseren. En wij passen bij de Vakbeurs Foodspecialiteiten, die zich de laatste jaren steeds verder ontwikkelde tot een brede beurs voor versspecialisten.”

“We zien de laatste jaren dat het bezoek aan de vakbeurs steeds breder wordt. Het is al lang niet meer de traditionele kaasbeurs. Zo was er op de laatste editie ook extra aandacht voor de AGF-branche. Met de toevoeging vanuit Slavakto ontstaat een mooi evenement dat goed aansluit op de ontwikkelingen in de versbranches, zoals blurring en kant-en-klaar”, voegt Rick Brantenaar, directeur van de Stichting Foodspecialiteiten Nederland toe.

Reactie KNS en Vakcentrum

De brancheorganisaties Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) en Vakcentrum voor zelfstandig retailondernemers, ondersteunen deze stap. De nieuwe opzet van de beurs biedt voor leden van de organisaties bredere informatie en inspiratie. Daarmee wordt bijgedragen aan een professionele en gezonde ontwikkeling van ambachtelijke versspecialisten, zo stellen de organisaties.

Vakwedstrijden

De Slavakto-vakwedstrijden blijven bestaan en worden een belangrijk onderdeel van de Vakbeurs Foodspecialiteiten. Op de beursvloer wordt ruimte gemaakt zodat alle beursbezoekers goed zicht krijgen op ambachtelijk bereide producten uit eigen keukens. Dat de vakwedstrijden ook toegankelijk worden voor versspecialisten uit andere ambachtelijke versbranches benadrukt het belang van verbreding in de branches. Ook een aantal vertrouwde Slavakto-exposanten heeft al toegezegd mee te doen aan de Vakbeurs Foodspecialiteiten.

Vakbeurs Foodspecialiteiten

De Vakbeurs Foodspecialiteiten is een jaarlijkse vakbeurs, die zich oorspronkelijk richtte op kaaswinkels. Inmiddels is de beurs uitgegroeid tot een grote vers vakbeurs voor iedereen in de foodspecialiteitenbranche. In 2023 trok de beurs zo’n 6.000 bezoekers. Vakbeurs Foodspecialiteiten 2024 vindt plaats in Expo Houten op 30 september en 1 oktober 2024. De toegang tot de beurs is, na voorinschrijving, gratis.

Altijd op de hoogte blijven?