Slagersambacht op kunstfestival BIJT!

1 juni 2023 Redactie Vleesmagazine Reyer Boxem

In Veghel vindt van 28 juni tot en met 9 juli BIJT! Kunst over Voedsel Festival plaats. Dit nieuwe kunstfestival staat volledig in het teken van voedsel. Het slagersambacht is goed zichbaar met de terugkeer van de voorstelling Slachtvisite van het theatergezelschap Peergroup. Hier beent een slager live op het podium een varken uit.

Bij BIJT! Kunst over Voedsel Festival staat de vraag ‘Wat eten we?’ centraal. Het volledige programma staat in het teken van voedsel. Via prikkelende exposities, workshops, muziek en theater wil BIJT! een nieuw licht schijnen op het wereldwijde voedselvraagstuk. Alle kunstvormen  op het festival hebben op een of andere manier een link met voedsel.

Slachtvisite

Een van de programmaonderdelen is de voorstelling Slachtvisite. Hiervoor werkt het theatergezelschap Peergroup samen met ambachtelijke slagers uit de regio. De ruimte waarin Slachtvisite speelt, wordt voor de gelegenheid omgebouwd tot een muzikale 360 graden toverbal. In het hart hiervan beent een ambachtelijke slager live een varken uit en verwerkt het tot de producten die je kent van de slager of supermarkt.

Programma Bijt!

Daarnaast vindt de Nederlandse première plaats van Landmaal van het Belgische theatergezelschap Laika. Hierin wordt gekookt ‘ter voorbereiding op het einde van de wereld’. Ook zijn er exposities (van onder andere de Oostenrijkse fotograaf Klaus Pichler), workshops (met designer Kiki van Eijk), voorstellingen, een bierproeverij, de Muzikale Moestuin, damast keukenmes smeden.

BIJT! Kunst over Voedsel Festival vindt plaats van 28 juni t/m 9 juli op De Noordkade in Veghel. “Een voormalig Veevoederfabriek in het hart van de Brabantse voedings- en varkensindustrie en daarmee ook dé logische plek voor dit festival”, besluit de festivalorganisatie.

Altijd op de hoogte blijven?