Slagers boos over etiketteringsregels

13 augustus 2012 Edwin Rensen

RIJSWIJK - De Nederlandse voedingsmiddelensector heeft Europarlementariërs opgeroepen tegen vergaande eisen op het gebied van etikettering te stemmen. De brandbrief is ook ondertekend door de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie (KNS).

RIJSWIJK - De Nederlandse voedingsmiddelensector heeft Europarlementariërs opgeroepen tegen vergaande eisen op het gebied van etikettering te stemmen. De brandbrief is ook ondertekend door de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie (KNS).

Het Europees Parlement stemt op 19 april over nieuwe regels voor etiketten van levensmiddelen. Volgens de sector zijn de voorgestelde regels echter onnodig ingewikkeld en praktisch niet uitvoerbaar. In de brief stellen de ondertekenaars dat de regels belemmerend werken en de consument er niet wijzer van wordt. 

Verplicht
De organisaties spreken zich onder meer uit tegen verplichte vermelding van het land van herkomst van voedingsmiddelen en ingrediënten. Uit onderzoek blijkt telkens weer dat de consument er niet in is geïnteresseerd, zeggen zij. Ook wordt ten onrechte gedacht dat de herkomst van een product iets zegt over de kwaliteit, veiligheid of duurzaamheid van dat product.

Herkomstvermelding
De sector vreest verder dat herkomstvermelding misbruikt gaat worden voor protectionistische doeleinden. 'Bedrijven doen zaken met bedrijven, niet met landen', aldus de brandbrief. Verplichte herkomstetikettering leidt bovendien tot kostenverhoging doordat de etiketten telkens aangepast moeten worden. 'De tendens om alles op het etiket te zetten wat we maar kunnen verzinnen, moet gestopt worden. De consument ziet straks door de bomen het bos niet meer', aldus de organisaties.

De organisaties vinden dat informatie over de voedingswaarde van producten de consument moet helpen om een bewuste keuze te maken. 'Het etiket is echter geen vervanging van voorlichting aan de consument.' De sector pleit daarom voor een mix van verplichte en vrijwillige informatie, die nuttig moet zijn en eenvoudig te begrijpen.

 

Altijd op de hoogte blijven?