Slager Wapenaar aan kop in strijd om Lekkerste Bal Gehakt

13 augustus 2012 Edwin Rensen

RIJSWIJK - De tweede keuring van de wedstrijd om de Lekkerste Bal Gehakt van Nederland en de Lekkerste Gehaktvariant van Nederland heeft voor wat betreft de ballen gehakt een nieuwe lijstaanvoerder opgeleverd: Culinaire Slagerij Wapenaar uit Vlaardingen.

RIJSWIJK - De tweede keuring van de wedstrijd om de Lekkerste Bal Gehakt van Nederland en de Lekkerste Gehaktvariant van Nederland heeft voor wat betreft de ballen gehakt een nieuwe lijstaanvoerder opgeleverd: Culinaire Slagerij Wapenaar uit Vlaardingen.

Tot nu toe heeft Wapenaar, winnaar Slagerij van het Jaar 2008,  de lekkerste bal gehakt ingezonden. In de rubriek om de Lekkerste Gehaktvariant van Nederland zijn de ‘Herfstgebakjes’ van Keurslager Jongmans uit Klundert volgens de jury, net als na de eerste ronde, nog steeds goed voor een eerste plaats. De vakjury, bestaande uit chef-kok Ton Boer, oud-slager Jan van der Hek (winnaar Lekkerste Gehaktbal van Nederland 1995) en slager Raffaele Massaro van Boucherie Dungelmann (tweevoudig winnaar AD Gehakttest in 2000 en 2004), was lovend over de inzendingen van de tweede ronde. ‘Over het algemeen is de kwaliteit duidelijk beter geworden. Er was verbetering te zien en te proeven. Bovendien was ook de geur van de bereide gehaktballen heerlijk’, aldus juryvoorzitter Ton Boer op de site van de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie. ‘Sommige ballen gehakt zouden we het liefst helemaal hebben opgegeten, ware het niet dat er ook nog gehaktvarianten moesten worden getest. En ook die worden steeds beter’, zo bevestigen de drie juryleden.

Wat Ton Boer betreft behoren eigenlijk praktisch alle inzenders in de top 10 en top 5. Hij vindt dat meedoen aan deze vakwedstrijd zowel ondernemerschap toont als karakter en liefde voor het ambacht.

 

Top 10 Lekkerste Bal Gehakt van Nederland

1. Culinaire Slagerij Wapenaar, Vlaardingen, 8,33

2. Keurslagerij Johan de Jong, Strijen, 7,97

3. Roelof en Esther Ende Keurslager, Den Haag, 7,715

4. Vof slagerij G. Koekman, Nieuwegein, 7,665

5. Keurslagerij van Hest, Goirle, 7,605

6. Keurslagerij de Jong, Gilze, 7,55

7. Slagerij Biesma, Opeinde, 7,54

8. Slagerij Haak, Rotterdam, 7,515

9. Keurslagerij Bert Vanthoor, Eijgelshoven, 7,45

10. Slagerij Meijer, Lekkerkerk, 7,435

 

Top 5 Lekkerste Gehaktvariant van Nederland

1. Keurslagerij Jongmans bv, Klundert, 8,175

2. Roelof en Esther Ende Keurslager, Den Haag, 8,0833

3. Slagerij Meijer, Lekkerkerk, 8,0167

4. Keurslagerij de Jong, Gilze, 7,9833

5. Slagerij De Groene Weg Nijmegen, Nijmegen, 7,9667

De finalekeuring vindt plaats op dinsdag 21 oktober. Tijdens deze keuring wordt tevens de mysterieaankoop beoordeeld en ondergaan de producten een bacteriologische test, uitgevoerd door het Kwaliteit Bewakingsbureau voor Levensmiddelen (KBBL). De keuring bestaat uit metingen van:

- Totaal kiemgetal (inclusief voorbehandeling)

- Escherichia Coli

- Salmonella

- Monstername en vragenlijst

De prijsuitreiking vindt plaats op dinsdag 4 november 2008 tijdens de Nationale Slagers Vakbeurs in Amsterdam.


 

Altijd op de hoogte blijven?