Slager ten onrechte de dupe van vleesaffaires

1 april 2014 Edwin Rensen

Het is vervelend dat ook de slagersbranche nu te maken heeft met het negatieve imago van vlees. Volgens de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie is dat onnodig. ‘Bij slagers gelden andere processen.

Het rapport over de risico's van de voedselveiligheid in de vleesverwerkende industrie heeft veel verontwaardiging opgeroepen. De controles binnen de sector en controle op naleving door de NVWA lijken onvoldoende. De Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie (KNS) is geschrokken van de berichtgeving over het rapport en vindt de incidenten onacceptabel. 'Processen dienen hiervoor aangescherpt te worden. De consument heeft recht op een kwalitatief goed en voedselveilig product. Partijen die dit niet kunnen waarborgen horen niet in de vleesketen thuis', aldus Marian Lemsom, Hoofd Communicatie van de KNS.

De slager is volgens Lemsom de specialist als het gaat om de verkoop van en advies over vlees. 'De uitkomsten van het rapport hebben weerslag op de slagersbranche door een negatief imago dat vlees hiermee in zijn algemeenheid krijgt inclusief het slagersproduct. Dit is onnodig aangezien bij slagers andere processen gelden,' aldus Lemsom. 'In een branche waar alles draait om vlees kiest de slager als vakman al bij zijn eigen kleinschalige en vaak lokale inkoop voor kwaliteit. Herkomst speelt hierbij een belangrijke rol. Als specialist heeft de slager veel kennis, ervaring en deskundigheid. Prijs is een veel minder belangrijk instrument. Persoonlijk contact, (bereidings)advies, transparantie en vertrouwen in het vakmanschap zijn redenen waarom consumenten de slager bezoeken. De slager is betrouwbaar.'

Naast een actieve houding door toepassing van de hygiënecode voor het Slagersbedrijf, reguliere bemonstering in de voedselketen en op individueel niveau en collectief overleg met verschillende partijen in de keten wordt continu gewerkt om de kwaliteit binnen de slagersbranche nog verder te optimaliseren.

Altijd op de hoogte blijven?