Slager Lieuwe Nicolaï krijgt Beter Leven keurmerk

27 september 2017

Slager Lieuwe Nicolaï uit het Friese Oosterwolde kreeg 25 september als tweede slager in Nederland het Beter Leven keurmerk met 3 sterren voor zijn varkensvlees en rundvlees. De slager kiest bewust voor de top in diervriendelijker gehouden dieren: "genieten van een goed stuk vlees kan pas als je ook goed met de dieren omgaat".

Varkens- en rundvlees

Het varkensvlees van Nicolaï komt van Livar. Deze varkens kunnen ook naar buiten om te scharrelen. Livar kreeg van de Dierenbescherming 3 sterren van het Beter Leven keurmerk.

Het rundvlees van de slager is biologisch en komt van veehouders uit de buurt. Zoals van Henry Hoiting, die de Black Angus runderen houdt in natuurgebieden. Biologische runderen komen, op basis van het SKAL certificaat, automatisch in aanmerking voor 3 sterren van het Beter Leven keurmerk.

Beter Leven Keurmerk

Het Beter Leven keurmerk staat voor vlees van dieren die gecontroleerd worden in elke schakel van de keten, van boer tot winkelvloer. De methode van borging was tot op heden vooral gericht op verpakte producten en afzet via supermarkten. Een praktische methode geschikt voor slagerijen ontbrak, echter de vraag van slagerijen om ook gebruik te kunnen maken van het keurmerk nam toe.

Stichting Beter Leven keurmerk heeft daarom in samenwerking met het netwerk MeatNL en praktijkbedrijven uit de achterban van de Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) gewerkt aan een praktische methode voor borging in ook slagerijen. In juli 2017 kreeg Jellema’s Keurslagerijen als eerste slagerij dit keurmerk.

De komende tijd wordt de methode voor borging gevolgd en doorontwikkeld. De methode heeft nog de status van pilot. Slagerijen met interesse voor deelname aan deze pilot kunnen zich aanmelden bij Stichting Beter Leven keurmerk.

Altijd op de hoogte blijven?