'Rusland toekomst voor Nederlandse vleesbedrijven

DEN HAAG - Het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering (NCH) haalde enkele weken geleden, in samenwerking met Lighthouse Russia en Meattech, een aantal Russische vleesbedrijven naar ons land. Doel was onder meer het uitwisselen van kennis, en het bevorderen van handelscontacten.

DEN HAAG - Het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering (NCH) haalde enkele weken geleden, in samenwerking met Lighthouse Russia en Meattech, een aantal Russische vleesbedrijven naar ons land. Doel was onder meer het uitwisselen van kennis, en het bevorderen van handelscontacten.

Paul Grimberg maakte namens Meattech voor Vleesmagazine een verslag.

Op dinsdag 8 november was de eerste dag van een week met allerlei bezoeken aan de diverse Nederlandse bedrijven van de Russische handelsdelegatie. Met vooral het doel om contacten op te doen en waar het mogelijk is business te beginnen met de bedrijven van deze handelsmissie. Deze missie was georganiseerd door NCH (Nederlands centrum voor handelsbevorderingen) in samenwerking met de EVD, Lighthouse en Meattech.
De doelstelling van de missie was vooral een duidelijke inzage te geven van de technologische mogelijkheid die Nederlandse bedrijven in zich hebben en de kansen die er zijn in de opbouw van relaties.

Gedurende de week hebben we een aantal bedrijven bezocht die geselecteerd waren in de verwachting dat er een zo groot mogelijke match zou zijn tussen verwachtingen en kansen beiderzijds. Tijdens deze bezoeken hebben de bedrijven zich van de beste kant gepresenteerd. Met op donderdag een afsluitende bijeenkomst volledig gericht op een technologisch onderwerp welke samen zou vallen met een bijeenkomst van Meattech. Op deze wijze kon de Russische delegatie kennismaken met de overdracht en technologische bijeenkomsten in de vleeswereld georganiseerd door de Meattech.

Weekverslag
Nadat de delegatie verwelkomd was op het vliegveld van Düsseldorf zijn de delegatieleden direct doorgereden naar Van Rooy Meats in Helmond. Hier werden ze verwelkomd door Peter de Rooy zelf, die zijn bedrijf beschikbaar had gesteld voor de missie. Nadat een mooie presentatie over het bedrijf werd getoond (speciaal in het Russische ingesproken) kregen we een uitgebreide toer door de slachthal en uitsnijderij. Door de aanwezigheid van MPS uit Lichtenvoorde en CSB systems uit Tilburg kon direct tekst en uitleg worden gegeven op de technische innovatie die de beide bedrijven hadden doorgevoerd bij Van Rooy meats.

Na een goed verzorgde lunch konden we onze opwachting maken bij Gea (het voormalige CFS) uit Bakel. Ook hier werden we verwelkomd en getrakteerd op een uitgebreide presentatie, waarbij ingegaan werd op de mogelijkheid voor Gea op de Russische markt. Aangezien GEA al bekend is op de Russische markt kon eenvoudig worden in gesprongen op de vele vragen die werden gesteld in de afsluitende discussie. Natuurlijk liet GEA de russen hun democenter zien waar speciaal voor de delegatie een aantal demonstratie werden getoond. Aangezien de duisternis was ingevallen konden de Russen op hun reis naar het hotel Nederland allen bij nacht zien.

De volgend dag stonden de Ekro en Purac op het bezoekerslijstje. Als eerste werd Ekro bezocht. Hier kregen we een uitgebreide presentatie van de Ekro group met al hun bedrijven en konden we daarna de gehele fabriek (slachthal en uitsnijderij) bewonderen inclusief de huidenverwerking. Dankzij de aanwezigheid van Nawi werd er ook voldoende ondersteuning gegeven en informatie gegeven over de technische installatie. Bij terugkomst werd er tijdens de lunch verder uitleg gegeven over de Ekro Group namens de verkoop.

Na Ekro werd Purac bezocht waar alle facetten over de melkzuurproducten werden belicht. En had de delegatie de mogelijkheid om te discussiëren over de voordelen van melkzuur en de derivaten ervan met betrekking tot de Russische markt en export. Dit gaf een uitgebreide discussie zonder een einde. Na een rondreis door het technologisch laboratorium en de fabriek kwam ook aan dit bezoek een eind.

Na een goede overnachting werd de laatste dag ingegaan, waarbij Euroma, nobless en de Meattech bijeenkomst bij ten Katte vetten op het programma stond. Het eerste bezoek was al vroeg. De delegatie mocht in de keuken kijken van Euroma en hoe kruiden en specerijen tot stand komen. Aangezien de Russische markt nog niet helemaal bekend is met kruiden en kruidenmengsels was dit een verwelkoming voor de delegatie. Aangezien Euroma een nieuwe man had aangenomen voor de Russische markt werden twee vliegen in een klap geslagen. Maar het dagprogramma was strak dus ook hier kon niet uitgebreid worden gediscussieerd, want het volgende bezoek stond al te wachten. Hierbij werd Noblesse Proteins bezocht. Hier heeft mavitech een compleet renderingfabriek ingericht volgens modernste maatstaven. Hierdoor kan zeer efficiënt restproducten van de slacht verder verwerkt worden. Hier werd een uitgebreide presentatie gegeven over de mogelijkheden die toepasbaar zijn voor de Russische markt. En uiteraard de bijpassende rondleiding in de modernste rendering fabriek van Nederland.

Het derde van de dag en laatste bezoek van de missie was bij ten Katte vetten in Ter Appelkanaal. Dit bezoek werd gecombineerd met een bijeenkomst van Meattech. Meattech heeft als doen om een technologisch platform te zijn voor de Nederlandse voedingindustrie, waarbij de aandacht ligt op vlees en vleesprodukten en convenience.
Ten Katte bracht naar voren welke bruikbare producten nog in vetten zitten die van de slachthuizen komen en dat met een technologisch innovatie deze restproducten een belangrijk component wordt voor de verwerkingsindustrie. Na een rondtrip door de fabriek in de fabriek was er een afsluitende informele discussie waarbij het nuttige en het aangename verenigd werden.
Na een laatste overnachting in Zwolle konden de Russische deelnmers vermoeid en zeker voldaan hun naar huis beginnen.

Deze rondgang kwam mede tot stand door :
• Rooi Meat met Marc van Rooi
• Mavitec Maco van Heumen
• Ekro Paul Beltman
• MPS Rob van Son Director Russia and CIS counties
• Purac Pieter Paul Lamers Director Sales Food
• GEA Conenience Food Technolgies Kalev Taul
• Koninklijke Euroma Gerard Smelt
• NAWI

 

 

 

Lees ook
Brancheorganisaties ontwikkelen hitteprotocol voor markten

Brancheorganisaties ontwikkelen hitteprotocol voor markten

Zomers kunnen de temperaturen hoog oplopen. Dit kan voor vishandelaren en marktslagers problemen opleveren voor de voedselveiligheid van hun producten. Daarom hebben brancheorganisaties Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS), Poeliersbond en Vereniging voor Nederlandse Visspecialisten(VNV) een hitteprotocol ontwikkeld dat 10 juni naar de gemeentes is...

Rapport moet schaarse vergunningen ambulante handel tegengaan

Rapport moet schaarse vergunningen ambulante handel tegengaan

De ambulante handel heeft een enorme stap gemaakt op het gebied van ‘schaarse vergunningen’. Voorzitter Henk Achterhuis van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) heeft een onderzoeksrapport overhandigd aan staatssecretaris Mona Keijzer.Verschillende ambulante handelaren, waaronder bakkers, slagers en visspecialisten, hebben de geldigheidsduur...

DCA-Markets introduceert notering prijsmutaties

DCA-Markets introduceert notering prijsmutaties

DCA-Markets, onderdeel van DCA Groep, is vanaf 14 oktober 2019 begonnen met de wekelijkse DCA-notering prijsmutaties varkensvleesonderdelen. Dit zijn de gemiddelde slachterij/grossier prijsmutaties voor de lopende week ten opzichte van die van de week daarvoor.Het gaat bij de noteringen om: Karkas, Buiken, Hammen, Spek, Ribben, Wangen, Nekken met been,...