Aleph farms zet samen met Technion een nieuwe stap in de ontwikkeling van kweekvlees, een alternatief voor slachtvlees. De twee partijen combineerden kweekvlees met 3D-bioprinttechnologie en produceerden een ribeye steak.
In 2013 presenteerde onderzoeker Mark Post de eerste kweekhamburger. Singapore liet eind 2020 als eerste land kweekvlees toe in de vorm van kweekkipnuggets. Deze producten bestaan voornamelijk uit spiervezels. De ribeye van kweekvleesproducent Aleph farms en Technion, het Israëlisch instituut voor technologie, is anders. Volgens de makers heeft de steak dezelfde textuur als een gewone ribeye.
Met de 3D-bioprinttechnologie printen de onderzoekers levende cellen. Deze worden vervolgens geïncubeerd om te kunnen groeien en differentiëren waardoor de ribeye de textuur en kwaliteit van een echte steak krijgt. Het spierweefsel en vet komen volgens de makers overeen met een ribeye afkomstig van een geslacht dier.
Didier Toubia, oprichter en CEO van Aleph Farms, noemt de nieuwe technologie een doorbraak. Volgens hem kunnen hiermee verschillende soorten vlees geproduceerd worden.
In het aankomende nummer van Vlees+ besteden we ook aandacht aan kweekvlees. Namelijk in het artikel Kweekvlees: diervriendelijk maar nog niet milieuvriendelijk. Vlees+ 1-2021 verschijnt 19 februari en het artikel staat dan ook online. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af op Vlees+ en betaal het eerste jaar slechts € 49,99 excl btw.
Bron: Aleph Farms en Technion