Rendac gaat restmateriaal van slachterijen duurzamer verwaarden

attachment-001_food-image-VLS4811I01

Rendac, verwerker van dierlijk restmateriaal, gaat haar productie verder verduurzamen door een gedeelte van haar aanvoer separaat te verwerken. Op deze manier kan het bedrijf zowel haar duurzame energieproductie verhogen als inspelen op de verwachte toenemende vraag naar organische meststoffen. Het gaat hierbij om zogenaamde categorie 2 slachtbijproducten.

Op dit moment worden de voorbereidingen hiervoor getroffen. In de eerste fase zal het gaan om 50.000 ton categorie 2 slachtbijproducten op jaarbasis. Deze hoeveelheid zal binnen de infrastructuur van de bestaande verwerkings- en vergistingsinstallaties kunnen worden verwerkt. Rendac hoopt hiermee nog voor de zomer te kunnen beginnen.

Voorbewerking en vergisting

Na voorbewerking in een aparte verwerkingslijn zal de overblijvende fractie worden vergist in een vergistingsinstallatie. In deze vergistingsinstallatie wordt momenteel reeds biogas geproduceerd. Dit biogas wordt vervolgens gezuiverd tot groen gas, dat via het lokale gasnetwerk wordt geleverd aan de stad Eindhoven en omgeving. Door de verwerking van categorie 2 slachtbijproducten zal de geproduceerde hoeveelheid groen gas op jaarbasis sterk toenemen.

Nieuwe bijdrage aan circulaire landbouw

Bij de voorbewerking van categorie 2 slachtbijproducten wordt vet en diermeel geproduceerd. Het geproduceerde dierlijk vet wordt ingezet voor de productie van biodiesel. Omdat deze verwerkingslijn uitsluitend categorie 2 grondstoffen verwerkt, hoeft het geproduceerde meel niet meer verbrand te worden, maar kan het ook worden ingezet als organische meststof.

Jan van der Velden, CEO Darling Ingredients International Rendering & Specialties legt uit: ‘Met beide technieken hebben wij uitgebreide ervaring. Door de kennis van deze verwerkingstechnieken op een innovatieve wijze bij elkaar te brengen, kunnen we onze verwerking verder verduurzamen, nieuwe markten ontwikkelen en daarmee extra toegevoegde waarde creëren.’

Vertrouwen

De toenemende aandacht voor circulaire landbouw brengt een toepassing van categorie 2 meel als organische meststof nu dichterbij. ‘Door de sterke aandacht voor circulaire landbouw hebben we vertrouwen dat de markt voor organische meststoffen zich versneld zal ontwikkelen’, zegt Van der Velden. ‘Met het geproduceerde categorie 2 meel hebben we een prachtig product om deze markt te gaan bedienen. Zo geven we met deze separate verwerking invulling aan ons streven om slachtbijproducten op de meest efficiënte en duurzame wijze te valoriseren.’

Indien succesvol zal de capaciteit van deze duurzame verwerking van categorie 2 slachtbijproducten verder worden uitgebreid en eventueel ook voor de verwerking van kadavers worden toegepast.

Volgende stap: elektrisch aangedreven vrachtauto’s

Jan van der Velden: ‘Als we onze vrachtauto’s waarmee we kadavers en slachtbijproducten ophalen, kunnen laten rijden op de groene stroom die we binnen ons bedrijf opwekken, is er sprake van circulariteit in optima forma.’ Daarom is Rendac nu in gesprek met leveranciers van elektrisch aangedreven vrachtauto’s om de eerste vrachtauto binnenkort elektrisch te laten rijden.

 
Lees ook
Consument bereid meerprijs biologisch te betalen na uitleg

Consument bereid meerprijs biologisch te betalen na uitleg

Consumenten zijn vaker bereid een meerprijs voor biologische producten te betalen na uitleg over wat biologisch betekent, blijkt uit onderzoek van Future of Food Institute. De positieve houding ten opzichte van biologische levensmiddelen steeg na een uitleg bij respondenten van 52 naar 75 procent.

Coalitie Food2Food 2.0 zet zich in voor circulair gebruik van plastic

Coalitie Food2Food 2.0 zet zich in voor circulair gebruik van plastic

Op vrijdag 3 december vond de kick-off bijeenkomst plaats van de ‘Coalitie Food2Food 2.0’. Deze coalitie bestaat uit meer dan dertig ketenpartners die zich inzetten voor circulair gebruik van plastic. De focus ligt op een industriële test van CurvCode, een Nederlandse innovatie voor het scheiden van plastics uit afvalstromen.

Consumentengedrag in kaart - Drie ontwikkelingen in de versbranche

Consumentengedrag in kaart - Drie ontwikkelingen in de versbranche

Hoe ziet de toekomst van foodwinkels zoals de slagerij eruit? Susanne Danes, projectmanager marketing bij FoodBase, gaat in een reeks van drie artikelen in Vleesmagazine in op de ‘De klant van morgen’. In deze eerste aflevering belicht ze drie belangrijke, recente ontwikkelingen op het gebied van consumentengedrag die van invloed zijn op de versbranche.