QR-code van Commandeur herleidt vlees van bord naar boer

2 augustus 2016

Nederlandse consumenten kunnen voortaan precies zien waar het stuk vlees op hun bord vandaan komt. Met de nieuwe QR-code van Commandeur Eko Vlees kunnen ze het vlees voor het eerst helemaal traceren tot aan de biologische boer die het geleverd heeft.

Sommige supermarkten en leveranciers van biologisch vlees hebben al soortgelijke QR-codes op hun verpakking staan, maar vanwege de grootschalige verwerking is het niet mogelijk om de herkomst van het vlees tot aan de boer zelf te herleiden. Ook worden bij draaivlees, zoals gehakt, partijen van meerdere bedrijven gemengd, zodat de herkomst niet meer te achterhalen is. Bij Commandeur Eko Vlees kan dat wel omdat het bedrijf de hele keten in eigen beheer heeft en slechts 30 tot 40 dieren per week slacht.

QR-code

Dankzij het oormerk van runderen kan het bedrijf precies zien van welke boerderij het dier afkomstig is. Ook tijdens het slachten. Daardoor kan die informatie op de verpakking vermeld worden via een unieke cijfer- of QR-code. Dankzij speciaal ontwikkelde software, kunnen consumenten op de website zien waar het door hun aangekochte stukje vlees vandaan komt. Als de biologische boer een eigen website heeft, wordt daar naar doorgelinkt.

'Van boer naar bord'

Het bedrijf hanteert het principe 'van boer naar bord'. Het werkt samen met biologische boeren die hun dieren alle ruimte en rust geven, niet bij voorbaat antibiotica toedienen en veel buiten laten lopen. Het heeft een eigen slachthuis, waar dieren geslacht worden volgens de strenge richtlijnen van het SKAL. Zo ontstaat een gesloten keten in biologisch vlees.

Op dit moment werkt de QR-code voor het traceren van het biologisch rundvlees. In de loop van dit jaar wordt het systeem uitgebreid naar het biologisch varkens- en lamsvlees. Ook kunnen consumenten dan voedingswaardes, ingrediënten en recepten van het betreffende product inzien.

Altijd op de hoogte blijven?