PvdD botst met CDA over 'fout vlees

attachment-001_food-image-VLS3425I01

DEN HAAG - Burgerinitiatief Stop fout vlees zorgde donderdag voor beroering in de Tweede Kamer. Hoewel het plan niet inhoudelijk zou worden besproken, kwam het toch tot een aanvaring tussen CDA en Partij voor de Dieren.


CDA-woordvoerder Ger Koopmans vroeg zich af of dit burgerinitiatief niet te gemakkelijk wordt toegestaan. Omdat de CDA'er eerder al tegen het voorstel van Milieudefensie was om bijvoorbeeld een heffing op vlees in te voeren, vroegen SP, GroenLinks en PvdD zich af of Koopmans niet bezig was 'zand in de machine te gooien' om de echte discussie over onder meer intensieve veehouderij te voorkomen.


Spreekbuis bioindustrie

Marianne Thieme (PvdD) verweet Koopmans dat hij spreekbuis was geworden van de bioindustrie. Volgens Thieme hebben bijna alle partij-woordvoerders banden met de landbouwsector en kunnen ze daardoor moeilijk een afweging maken.


Met name Bas van der Vlies (SGP) vond dat veel te ver gaan. ‘Koopmans heeft die belangen op afstand gezet en dat moet u respecteren, anders hebben we een probleem.’ Ernst Cramer (ChristenUnie): ‘Er vliegen verwijten over en weer. Dit geeft geen pas voor dit debat dat over het burgerinitiatief moet gaan.'


Niet lichtvaardig

Johan Remkes, voorzitter van de commissie die vindt dat het burgerinitiatief aan alle regels voldoet, beloofde de bezwaren van onder meer CDA mee te nemen in de evaluatie. Hij waarschuwde de Kamer zorgvuldig met het instrument burgerinitiatief om te gaan en zaken niet te lichtvaardig buiten de deur te houden.


Volgens Remkes moeten mensen die zich hebben ingespannen om hun voorstel op de politieke agenda te krijgen niet het gevoel krijgen dat ze aan het lijntje worden gehouden.


Koopmans hoorde het aan en kondigde nu reeds aan dat het goed zou zijn als het Centraal Planbureau (CPB) ook nog eens kijkt naar de gevolgen van bijvoorbeeld de invoering van de vleesheffing en de halvering van de veestapel in Nederland.

Wat vindt u?

Dierenwelzijn is hot. Danish Crown stuurt slachters zelfs op dierenwelzijnscursus. Vindt u dit een goede zaak? Doe mee aan de stelling!

Lees ook:

‘Stop fout vlees’ voor zomer in de Kamer (20 april 2007) 


LEI: 'Vleesheffing theoretisch mogelijk' (26 maart 2007)


Vleesheffing ‘niet realistisch en niet effectief’ (21 maart 2007)


Al uw vleesnieuws kant-en-klaar op uw bord?

Abonneer u dan op onze GRATIS nieuwsbrief!


Lees ook
Delmo geeft praktisch advies voor kersverse ondernemer

Delmo geeft praktisch advies voor kersverse ondernemer

Bennebroek heeft sinds jaren weer een slagerij. Brian de Beer opende in maart Keurslagerij BeerZ. Een voormalige boekwinkel werd omgebouwd tot een gloednieuwe slagerij. Als nieuwbakken ondernemer kon hij bij de keuze voor machines het advies van Delmo goed gebruiken. “Ik ben heel tevreden over Delmo: niet alleen wat betreft het advies, maar ook de service...

Ingrijpende makeover pand MULTIVAC voor duurzame toekomst

Ingrijpende makeover pand MULTIVAC voor duurzame toekomst

Klantcontact, productbeleving en modern werken staan centraal bij de metamorfose van het hoofdkantoor van MULTIVAC. “Na de makeover staat er een kantoor dat klaar is voor de toekomst. Een eyecatcher waar we trots op zullen zijn.”

‘We blijven snacks (door)ontwikkelen’

‘We blijven snacks (door)ontwikkelen’

Hoe beter je je apparatuur inzet, hoe meer het oplevert. Dat geldt voor snelheid, precisie, hygiëne en al die andere zaken rond vleesverwerking. Het is een kwestie van communicatie tussen de verschillende technische onderdelen en vooral een kwestie van openstaan voor wensen, kansen en (nieuwe) mogelijkheden. Vandaag het tweede deel met Jan Roy van Frio...