'Pluimveeslachters bereiden procedures tegen NVWA voor'

30 juni 2015 Vleesmagazine

Diverse pluimveeslachters bereiden juridische procedures tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor. Dat zegt voorzitter Gert-Jan Oplaat van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi).

De slachterijen bereiden juridische procedures tegen de NVWA voor, omdat ze boos zijn over de uitbreiding van de hygiënecontroles aan de slachtlijn. Dieren moeten daarbij van de lijnen worden gehaald voor inspectie. Daarnaast moeten de slachtlijnen langzamer lopen. 'Als dit de bedoeling is, betekent dat dat er slachterijen zullen moeten worden gesloten', aldus Gert-Jan Oplaat in Boerderij Vandaag.

Bezoedelingen

Volgens de Nepluvi-voorzitter richten de pluimveeslachters hun pijlen vooral op een onderdeel van de hygiënecode uit 2004 over zogenoemde fecale bezoedelingen op karkassen. Voorheen ging het hierbij enkel om het feit dat er geen mest op karkassen aanwezig mocht zijn, terwijl nu ook andere zaken onder die bezoedeling vallen. Zo zou een vliesje van een gerstekorrel op een karkas onder de nieuwe norm tot forse boetes leiden.

Altijd op de hoogte blijven?