Etiketeisen pluimveevlees veranderen

7 juli 2022 Redactie Vleesmagazine https://pixabay.com/nl/photos/kippenvlees-pluimvee-4770627/
Foto: Pixabay

De etiketeisen voor koelvers pluimveevlees gaan veranderen. Vanaf 1 januari 2023 zijn verkopers verplicht om een kader met icoontjes en begeleidende tekst op het etiket te plaatsen om consumenten te wijzen op het belang van hygiëne bij het bewaren en bereiden van pluimveevlees.  

Voor niet-verpakte producten geldt dat de verkoper de waarschuwing in de vorm van een rolsticker bij op de verpakking kan plakken als een consument het product koopt. Ook kan het op een informatieblad, bon of folder meegegeven worden. Voor diepgevroren pluimveevlees hoeft geen waarschuwing te komen.

Hygiënewaarschuwing

Sinds 2001 zijn verkopers al verplicht om een hygiënewaarschuwing te plaatsen op het etiket. Deze regels worden nu aangescherpt na een onderzoek van het RIVM naar de effectiviteit. Hieruit bleek niet alleen dat een meerderheid een waarschuwing ‘nuttig’ vindt, maar ook dat de vormgeving en de plaats van de waarschuwing verbeterd kan worden.

Onderzoek

Etiket pluimveevlees

Met een consumentenonderzoek keek het Voedingscentrum naar een geschikte waarschuwingstekst en vormgeving. De resultaten hiervan besprak de organisatie met het bedrijfsleven. Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) vroeg daarom het ministerie om de nieuwe wetgeving te controleren op uitvoerbaarheid door middel van een MKB toets. "Helaas heeft de MKB-toets niet geleid tot een aanpassing op de etiketteringsregels", aldus KNS.

Neem voor meer informatie over dit onderwerp contact op met KNS of de Poeliersbond.

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?