Ongekoelde verkoop vanaf betaalplaat mag

13 augustus 2012 redactie

SLAGERSWERELD - Een verkoopdag lang mogen bijvoorbeeld snacks, gehaktballen en grillworst ongekoeld vanaf de betaalplaat worden verkocht. Dit heeft de VWA bekendgemaakt.

SLAGERSWERELD - Een verkoopdag lang mogen bijvoorbeeld snacks, gehaktballen en grillworst ongekoeld vanaf de betaalplaat worden verkocht. Dit heeft de VWA bekendgemaakt.

attachment-a20061616255446 (© ) Gedurende 12 uur mogen slagers ongekoeld verschillende producten op de betaalplaat presenteren en vanaf daar verkopen. Het Kenniscentrum Versspecialisten van de Vereniging van Keurslagers en het Worstmakersgilde heeft bij de VWA aangedrongen op meer duidelijkheid over de ongekoelde verkoop vanaf de betaalplaat.

De nieuwe regeling is bestemd voor producten uit de volgende categorieën:
- Gefrituurde worst (bijvoorbeeld gehaktballen en snacks)
- Gegrilde producten (bijvoorbeeld grillworst, Zeeuws spek en kipdelen)
- Gekookte producten (bijvoorbeeld bloedworst, paardenworst, rookworst, kookworstsoorten, casselerrib)
- Gebraden producten (bijvoorbeeld gebraden gehaktballen, gebraden speklappen en snacks)
Voorheen was ongekoelde presentatie voor bovenstaande producten volgens de Warenwet niet toegestaan, maar in overleg met de VWA is daar eindelijk verandering in gekomen. KBBL, het Kwaliteit Bewakings Bureau voor Levensmiddelen uit Wijhe, heeft aangetoond dat men deze producten veilig ongekoeld kan presenteren mits voldaan wordt aan de voorwaarden die vermeld staan in een aparte module 'Ongekoelde verkoop gedurende 12 uur'. Veel van deze voorwaarden zijn rechtstreeks af te leiden uit de Keurslager Hygiënecode waardoor er in de praktijk weinig aanpassingen nodig zullen zijn.

Altijd op de hoogte blijven?