Foto van de kick-off van de haalbaarheidsstudie naar de mogelijkheid om gecultiveerd vlees te produceren op conventionele boerderijen. 19 januari 2023 te Den Haag.
RESPECTfarms gaat onderzoeken of het mogelijk is om op een duurzame manier vlees te produceren op boerderijen zonder daar dieren voor te doden. Met hulp en subsidie uit Europa en steun van verschillende partners wordt in januari 2023 gestart met een haalbaarheidsstudie.
RESPECTfarms is een pionier op het gebied van cellulaire agricultuur en wil de eerste kweekvleesboerderijen realiseren. Om de rol van boeren in de nieuwe markt van kweekvlees verder te ontwikkelen is half januari een belangrijke stap gezet. RESPECTfarms ontving definitieve goedkeuring om een haalbaarheidsstudie naar de gedecentraliseerde productie van kweekvlees te starten met een Europees consortium.
Het consortium bestaat uit RESPECTfarms, de kweekvleespionier Mosa Meat, Priva - een toonaangevend technologiebedrijf in de landbouw - en de Leon Moonen van de boerderij Crole. Verdere steun komt van de Duitse pionier van vleesalternatieven Rügenwalder Mühle; de Zwitserse boerenbond, fenaco Genossenschaft; Rabobank; en de Belgische dierenrechtenorganisatie GAIA. Ruud Zanders, medeoprichter van Kipster en RESPECTfarms, zegt: "Het verandert alleen als we laten zien dat het anders kan, zoals ook met Kipster, dus laten we deze boerderij zo snel mogelijk bouwen."
Conceptontwikkeling en haalbaarheidsstudie
In de komende 18 maanden wil RESPECTfarms het concept van het produceren van gecultiveerd vlees op boerderijen valideren door een kweekvleesboerderij te ontwerpen en een digitaal prototype te maken. Ook start een onderzoek naar diervriendelijke cel selectie, circulair cel voeding en onderzoek naar bioreactoren. Rekening houdend met de voordelen van een lokale waardeketen en circulariteit van hulpbronnen, worden alle elementen opgenomen in een geschikt businessmodel voor boeren.
“Mooi dat een duurzaam initiatief als RESPECTfarms zich met deze Europese subsidie verder kan ontwikkelen. Het helpt ons in de ontwikkeling naar een duurzaam en rechtvaardig voedselsysteem”, zegt Saskia Bruines, Wethouder Financiën, Economie en Cultuur, Gemeente Den Haag. “Een start-up die goed past bij het profiel van de Haagse regio en de impact economie, waar veel duurzame pioniers dagelijks werken aan innovaties, die gericht zijn op de grote maatschappelijke uitdagingen waar we als samenleving voor staan.”