Onderzoek naar invloed dierenwelzijn op smaak vlees

Varken_pixabay

Foto: Pixabay

Binnen het vierjarig Europese onderzoeksproject mEATquality onderzoeken wetenschappers de invloed van dierenwelzijn op de smaak van vlees. In Resource vertelt Hans Spoolder, onderzoeker bij de Animal Science Group van Wageningen University & Resources meer over het onderzoek.

Centraal in het onderzoek staat de vraag of het klopt dat vlees van dieren de een goed leven hebben gehad  beter smaakt. De onderzoekers richten zich in eerste instantie op het vergelijken van varkens- en kippenvlees. uit de extensieve en intensieve veehouderij. Volgens Spoolder zijn de verschillen hier het grootst. "Ze worden óf in gesloten stalsystemen of buiten gehouden", aldus Spoolder.

Hierbij kijken de onderzoekers naar de effecten van ras, bewegingsruimte, voer en hokverrijking. Smaakpanels beoordelen het vlees en in het laboratorium bepalen wetenschappers de chemische en fysische eigenschappen. Spoolder denkt dat deze analysetechnieken kunnen helpen bij het opsporen van fraude met biologisch vlees, omdat wetenschappers zo precies kunnen zien waar het dier (waarvan het vlees komt), wat het heeft gegeten en of het buiten heeft gelopen.

Bron: Resource 

Lees ook
In gesprek met elkaar

In gesprek met elkaar

In ieder nummer van Vleesmagazine schrijven twee columnisten over één onderwerp, vanuit hun eigen expertise en ervaring. Franny van Linschoten en Christiaan Verkuijl buigen zich dit keer over het slagersvak.

Consument bereid meerprijs biologisch te betalen na uitleg

Consument bereid meerprijs biologisch te betalen na uitleg

Consumenten zijn vaker bereid een meerprijs voor biologische producten te betalen na uitleg over wat biologisch betekent, blijkt uit onderzoek van Future of Food Institute. De positieve houding ten opzichte van biologische levensmiddelen steeg na een uitleg bij respondenten van 52 naar 75 procent.

Groot Spaans assortiment bij Slagerij De Leeuw

Groot Spaans assortiment bij Slagerij De Leeuw

Ibéricoham, gerijpt kalfsvlees, huisgemaakte boeuf bourguignon van Galicisch rund en truffels in de toonbank; bij Slagerij De Leeuw in Amsterdam kom je voor het exclusieve assortiment. Als het aan eigenaar Arno Veenhof ligt, durven meer slagers die keuze te maken.