Onderzoek naar bacteriën bij niet-vleeseters

3 augustus 2016

Dragen mensen die geen vlees eten minder of andere resistente bacteriën bij zich dan mensen die dit wel doen? Om hier achter te komen zoekt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vegetariërs om mee te doen aan een lopend onderzoek.

Dat meldt het instituut. Resistente bacteriën, die ongevoelig zijn voor antibiotica, komen voor op vlees. Het RIVM wil meer inzicht krijgen in de manier waarop deze bacteriën zich verspreiden en wat de rol van vlees hierbij is. ‘Daarom wil het RIVM nagaan of er verschil is in het aantal en het soort resistente bacteriën tussen mensen die wel en geen vlees eten.’

Mensen die alleen vis eten mogen ook meedoen

Het instituut zoekt vegetariërs en veganisten die ouder zijn dan achttien jaar. Mensen die geen vlees maar wel vis eten, kunnen ook deelnemen. De resultaten van het onderzoek worden in de loop van volgend jaar verwacht. Deelnemers ontvangen een cadeaubon van €10.

Gebruik antibiotica blijft toenemen

Vorige week werd bekend dat het gebruik van antibiotica het afgelopen jaar opnieuw is toegenomen. Dat is een zorgelijke ontwikkeling volgens het RIVM. Als antibiotica te vaak gebruikt wordt, kunnen steeds meer bacteriesoorten de werking ervan weerstaan.

Altijd op de hoogte blijven?