Omstreden slachthuis in Tielt vecht sluiting aan

varkens001_311_IMG_animalrightsP-272x181

Het omstreden slachthuis in het Belgische Tielt stapt naar de rechter om weer te kunnen opengaan. De Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft laten weten dat het bedrijf bezwaar heeft aangetekend bij de Raad van State. Hij beoordeelt de verbeteringsplannen van het slachthuis als 'onvoldoende'.

Weyts sloot het slachthuis donderdag 23 maart nadat er grove misstanden aan het licht waren gekomen. Hij wil alle slachthuizen in Vlaanderen laten doorlichten door een onafhankelijke instantie. Hij doet dat in reactie op de wijdverbreide verontwaardiging over de gruwelpraktijken in het slachthuis. De bewindsman wil ook dat de functionaris die het dierenwelzijn in de slachthuizen in de gaten houdt, een onafhankelijker positie krijgt.

Animal Rights

Uit beelden die de groep Animal Rights vorige week liet zien, blijkt dat medewerkers de varkens ernstig mishandelen. Het vlees werd ook door Nederlandse keurslagers verkocht, maar waar en hoeveel is onduidelijk. De slachterij was niet bereikbaar voor commentaar.

Opnieuw ophef

De slachterij zorgde dinsdag opnieuw voor ophef toen bekend werd dat het bedrijf zijn slachtcapaciteit fors wil uitbreiden, met een miljoen varkens per jaar. Dierenwelzijnsorganisaties reageerden geschokt op de plannen en minister Weyts liet meteen weten dat daar voorlopig geen sprake van kan zijn.

Lees ook
Zeven slagers ontvangen predicaat 'Met Krul'

Zeven slagers ontvangen predicaat 'Met Krul'

Zeven slagers ontvingen in november het certificaat en predicaat ‘Met Krul’ van Livar. Alle zeven hebben 100% Livar varkensvlees in het assortiment. Met dit predicaat wil Livar de kwaliteit waarborgen voor zowel slagers als consumenten.

Zampone met schokcuttergalantine

Zampone met schokcuttergalantine

In Modena, een stadje in Noord-Italië (Emilia-Romagna), is volgens overlevering de zampone voor het eerst gemaakt. Zampone werd traditioneel tijdens de kerstdis of op oudejaarsavond in combinatie met linzen gegeten.

Prijs varkensvlees staat onder druk

Prijs varkensvlees staat onder druk

Vrijwel alle grondstoffen zijn vandaag de dag schaars, met hoge prijzen tot gevolg. Zo ook vlees. Varkensvlees is echter een uitzondering op de regel. Een groot overaanbod van karbonades en hamlappen zorgt voor een gespannen marktsituatie.