NVWA wil stoplichtsysteem voor voedselveiligheid

9 juli 2013 Suzanne de Heer

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) start een proef met een stoplichtensysteen, waarbij voedselveiligheidscontroles openbaar worden gemaakt.

Het systeem wordt eerst in de horeca- en retailsector getest, meldt RetailNews naar aanleiding van een brief van minister Edith Schippers aan de Tweede Kamer. De NVWA gaat een samenwerking aan met brancheorganisaties, zoals de Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Het stoplicht kent de kleuren rood, oranje, groen en wit. Op deze manier wil de NVWA laten weten hoe goed bedrijven zich houden aan de voedselregelgeving. Bij rood leeft een bedrijf de regels niet na, de kleur oranje geeft aan dat er nog tekortkomingen zijn en groen wil zeggen dat een bedrijf zich aan de regelgeving houdt. Een wit licht is bedoeld voor bedrijven waarvan de NVWA geen controlegegevens heeft.

Het stoplichtensysteem kan breder worden uitgerold, zodra de nieuwe Gezondheidswet in 2014 ingaat, laten politici weten. Op die manier wordt de procedure voor bekendmaking van de controles van de NVWA gemakkelijker.

Altijd op de hoogte blijven?