NVWA verlaagt slachtsnelheid Limburgse pluimveeslachterij

22 mei 2023 Redactie Vleesmagazine Pexels

Vanwege overtredingen op het gebied van hygiëne en dierenwelzijn moet een pluimveeslachterij in Limburg de slachtsnelheid verlagen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de toestemming voor een hogere snelheid ingetrokken en plaatst het slachthuis onder verscherpt toezicht.

De afgelopen maanden stelden inspecteurs van NVWA verschillende overtredingen vast op het gebied van hygiëne en dierenwelzijn bij de pluimveeslachterij. “De NVWA heeft tegen alle geconstateerde overtredingen opgetreden door corrigerende maatregelen toe te passen en rapporten van bevindingen te schrijven. Maar het bedrijf is onvoldoende in staat gebleken om het bedrijfsproces structureel te verbeteren”, aldus de voedselautoriteit.

Slachtsnelheid

Het slachthuis had toestemming voor het slachten van 7500 vleeskuikens per uur. Deze hoeveelheid is nu teruggebracht naar 6000. Dit is de algemene maximale slachtsnelheid in Nederland. Slachthuizen moeten toestemming krijgen van NVWA om deze snelheid te verhogen en aan extra strenge eisen voldoen om dierenwelzijn en hygiëne te garanderen. De maximale slachtsnelheid in Nederland is 13.5000 vleeskuikens per uur.

Verbetertraject

NVWA geeft de Limburgse pluimveeslachter vijf maanden de tijd om het bedrijfsproces te verbeteren. Ook moet het bedrijf in een aaneengesloten periode van drie maanden voldoen aan strikte eisen om op hogere snelheid te mogen slachten. “Wanneer het verbetertraject binnen de genoemde termijn niet tot een gewenst resultaat heeft geleid, wordt de toestemming om op hoge snelheid te slachten definitief ingetrokken. Ook kan bij onvoldoende verbetering de erkenning van het bedrijf geschorst worden, dit betekent dat het bedrijf niet meer mag slachten”, besluit NVWA.

Bron: NVWA

Altijd op de hoogte blijven?