NVV en LTO waarschuwen voor inbraakactie dierenactivisten

26 mei 2016

Een groep extreme dierenactivisten onder de naam ‘269life Netherlands’ kondigt via sociale media aan vrijdag 27 mei in te breken in stallen van Nederlandse boeren. Van daaruit willen zij live filmpjes streamen om zogenaamd dierenleed te laten zien. De NVV en LTO waarschuwt hiervoor op hun websites.

Op internet zegt de woordvoerder van ‘269life Netherlands’, Remko Ehrhardt, dat de dierenactivisten zich ervan zullen verzekeren dat de stallen waar zij zullen inbreken, toegankelijk zijn en dat zij zoveel mogelijk met telefoons zullen werken die niet traceerbaar zijn.

De filmpjes die zij op dat moment in de stallen maken, zullen morgen vanaf 0.00 uur de hele dag live worden vertoond op de Facebook-pagina van de activisten. Dit gebeurt onder de titel 'Opening Closed Doors, Live Exposure'. De groep activisten roept medestanders op om ook de stallen in te gaan om filmpjes te maken.

Waarschuwing en tips

NVV en LTO Varkenshouderij roepen hun leden-varkenshouders op te allen tijde zeer alert en waakzaam te zijn op (ongewenst) bezoek op hun erf. En om desnoods extra maatregelen te nemen zodat onaangekondigd bezoek niet in de stallen kunnen komen. Ook raden ze boeren, die bewakingscamera’s hebben, aan om ervoor te zorgen dat hun camera’s werken voor eventueel beeldmateriaal van de daders.

Stress

NVV en LTO Varkenshouderij keuren de aangekondigde actie van de extreme dierenactivisten-organisatie ‘269life Netherlands’ ten zeerste af. ‘Behalve dat deze mensen zich schuldig zullen maken aan inbraak, bezorgen zij de dieren bij plotseling bezoek in een stal veel stress en daardoor onnodig leed. Daarnaast kunnen zij ziektes inslepen in de stallen, doordat zij zich niet houden aan de hoge hygiënemaatregelen die gelden op veebedrijven’, zeggen NVV-voorzitter Ingrid Jansen en voorzitter Eric Douma van LTO Varkenshouderij.

Zorg

Jansen en Douma zeggen dat varkenshouders zich zeer bewust zijn van de toenemende maatschappelijke eisen die aan de veehouderij worden gesteld. ‘Onze varkenshouders zorgen goed voor hun dieren en werken dagelijks aan nog meer dierenwelzijn. Zij doen dit met oog voor dier, mens en omgeving én volgens de strengste regels en wetten. Met acties zoals deze wordt niets bereikt. Het is niet alleen strafbaar, het leidt ook niet tot meer dierenwelzijn. Nog meer dierenwelzijn wordt alleen bereikt door een dialoog met open vizier met politiek en maatschappij.’

Altijd op de hoogte blijven?