‘Nog te weinig investeringen in duurzame verpakkingslijnen’

Lohman-minder-plastic-klein

Bedrijven moeten bij de investeringen in nieuwe verpakkingslijnen meer rekening houden met duurzaamheidstrends, zoals het gebruik van mono-materialen. Dit wordt nog te weinig gedaan, waardoor ondernemers in de toekomst voor hoge kosten komen te staan. Dat zei Albert Jan Swart, sectoreconoom industrie, transport en logistiek van ABN Amro vandaag tijdens het online verpakkingsevent Empack Reconnect.

ABN Amro presenteerde tijdens het online event de uitkomsten naar aanleiding van haar consumentenonderzoek en interviews. Wat vinden Nederlandse consumenten eigenlijk van een duurzame verpakking en wie is volgens hen verantwoordelijk voor het duurzaam verpakken van eten en drinken? Hoe kunnen ketenspelers zoals de verpakkingsproducent, foodproducent en supermarkt hierop inspelen?

Misverstanden

Er zijn volgens Albert Jan Swart nogal wat misverstanden over duurzaam verpakken. ‘Zo denken veel consumenten dat plastic helemaal niet gerecycled wordt. Ook weten veel mensen niet dat plastic verpakkingen helpen tegen voedselverspilling.’ Hier ligt volgens hem een taak voor supermarkten, A-merken en de verpakkingsbranche om de consumenten te informeren.

Albert-Jan-Swart-bijgesneden Albert Jan Swart, sectoreconoom industrie, transport en logistiek van ABN Amro.

Uit het onderzoek van ABN Amro blijkt dat consumenten duurzaamheid belangrijk vinden. Dit zal de komende jaren nog belangrijker worden. ‘Verpakkingsproducent en co-packers moeten zich meer verdiepen in duurzaamheidscriteria van supermarkten en A-merken. Houd bij het ontwerp van de verpakking rekening met trends als het gebruik van mono-materiaal en wees terughouden me het gebruik van composteerbaar plastic’, adviseerde hij.

Dit is ook van groot belang bij de investering in nieuwe verpakkingslijnen. ‘Voor mono-materiaal heb je een andere lijn nodig. Terwijl er nog steeds geïnvesteerd wordt in verpakkingslijnen met meerdere verpakkingssoorten. Je kunt hoge kosten voorkomen door nu al rekening te houden met toekomstige verpakkingstrends.’

Impact van coronacrisis

Ook de coronacrisis is van invloed op de vraag naar verpakkingen. ‘Het gaat beter met de bedrijven, dan we aanvankelijk hadden verwacht’, aldus Swart. ‘Er was tijdelijk sprake van 3 procent krimp, maar in juni kwam de export van vlees, zuivel en vis weer opgang. Ook de uitgaven in de horeca namen toe, waardoor er al redelijk snel herstel kwam.  Toch zien we door de coronacrisis bepaalde veranderingen. Zo is de vraag naar maaltijdboxen explosief toegenomen. Daarnaast wordt er meer thuisgewerkt, waardoor er minder omzet is bij bedrijfskantines. Steeds meer medewerkers gaan structureel twee tot drie dagen thuis werken, terwijl ze in het verleden vier tot vijf dagen op kantoor zaten. Daardoor verwachten we dat er structureel minder wordt besteed in de bedrijfskantines en dat de bestedingen in de supermarkten toenemen. Dat heeft invloed op de verpakkingen.’

 
Lees ook
Keurslager genomineerd voor Retailer of the Year

Keurslager genomineerd voor Retailer of the Year

Keurslager is in de categorie Eten en Drinken genomineerd voor Retailer of the Year. In deze categorie neemt Keurslager het op tegen Bakker Bart, Gall & Gall, Mitra Drankenspeciaalzaken en Xenos.

COV streeft naar duurzame arbeid in de vleessector

COV streeft naar duurzame arbeid in de vleessector

Zomer 2021 startte de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en haar leden na gesprekken met de toenmalige Ministers van LNV en SZW, vakbonden en de dierenbescherming met het initiatief ‘Naar duurzame arbeid in de vleessector’.

ABN AMRO: Herstel economie staat haaks op welzijn van werknemer

ABN AMRO: Herstel economie staat haaks op welzijn van werknemer

De economische groei in combinatie met het personeelstekort heeft een negatief effect op de werknemer. De werkdruk is gestegen, burn-out klachten liggen weer op het niveau van vóór corona en de loonkloof tussen werkvloer en de top neemt toe.