Nieuwe Standaard Kip overwegend positief ontvangen

7 oktober 2014 Sake Moesker Jumbo wil voor het eind van volgend jaar al het vlees van de basiskip, in de volksmond 'plofkip', in het assortiment hebben vervangen door vlees van de Nieuwe Standaard Kip. Foto: Fotopersburo Dijkstra

'Een verrassende ontwikkeling', zo noemt Jan Verhoijsen, voorzitter kring vleeskuikenhouders van LTO-NOP, de Nieuwe Standaard Kip van Jumbo. De supermarktketen wil voor het eind van volgend jaar al het vlees van de basiskip, in de volksmond 'plofkip', in het assortiment hebben vervangen door vlees van die Nieuwe Standaard Kip.

'We waren niet op de hoogte dat Jumbo hiermee bezig was. De consument zal het bestaansrecht bepalen, de vraag is hoeveel die meer wil betalen. Uit het oogpunt van welzijn is het voor de kip positief. Maar op andere duurzaamheidsaspecten scoort dit product minder goed', stelt Verhoijsen. Hij wijst erop dat de lagere bezettingsgraad tot gevolg zal hebben dat de stookkosten hoger zullen worden (hogere CO2-uitstoot). Verder pakt de voerconversie minder goed uit, waardoor de totale CO2-footprint minder goed wordt. Verhoijsen noemt dat een tegenstrijdige ontwikkeling.

Eigen verhaal

Voorzitter Jan Odink van Nepluvi, de organisatie van pluimveeslachterijen, noemt de stap van Jumbo een positieve ontwikkeling. 'Het is een goede zaak dat verschillende partijen verschillende concepten ontwikkelen en elkaar beconcurreren en met een eigen verhaal komen', zegt hij. Wel wijst Odink erop dat een goede borging en controle van de producten noodzaak is: 'De consument moet de zekerheid hebben dat hij ook echt krijgt wat hem wordt voorgespiegeld.'

Ook Jan Brok, secretaris van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), laat zich in vergelijkbare bewoordingen uit: 'De marktvraag is sturend en leidend. Pluimveehouders kiezen vrij of ze wel of niet voor zo'n partij gaan produceren.'

Altijd op de hoogte blijven?