Nieuwe regels wegwerpbekers en -bakjes met plastic vanaf 1 juli

5 juni 2023 Redactie Food Unsplash

Vanaf 1 juli gelden er nieuwe regels voor plastic wegwerpbekers en -bakjes bij afhalen en bezorgen. Ondernemers mogen deze niet meer gratis weggeven en moeten een herbruikbaar alternatief aanbieden. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zet de nieuwe regels op een rijtje.

Dagelijks gooiden Nederlanders 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg na eenmalig gebruik. Dit zorgt voor veel afval dat bovendien vaak op straat en in de bosjes belandt. Om dit terug te dringen, scherpt de overheid maatregelen wat betreft single use plastics verder aan en wil an hergebruik de norm maken.

Wat betekent dit voor ondernemers?

  • Vanaf 1 juli mogen ondernemers bij afhalen of bezorgen geen gratis wegwerpbekers en -bakjes met plastic meer aanbieden. Klanten moeten hiervoor betalen. De ondernemer mag zelf de prijs bepalen. De overheid geeft wel richtprijzen: €0,25 voor een beker, €0,50 voor een maaltijd en € 0,05 voor voorverpakte kleine porties groente, fruit, noten en portieverpakkingen voor bijvoorbeeld beleg en saus.

  • Ondernemers dienen de kosten voor de wegwerpbekers en -bakjes met plastic apart op de kassabon vermelden, zodat het voor de klant inzichtelijk wordt hoeveel extra ze voor plastic moeten betalen.

  • Ook moeten ondernemers een herbruikbare optie aanbieden. Dit kan op twee manieren: Herbruikbare bekers en bakjes waarvoor de klant borg moet betalen en die ze terug kunnen brengen of klanten brengen zelf een beker of bakje mee

  • Ondernemer kunnen zelf kiezen welke vorm ze gebruiken. Ook kun je er voor kiezen om beide vormen aan te bieden.

  • En tot slot. Vanaf 1 januari 2024 wordt bij consumptie ter plaatse herbruikbaar servies het uitgangspunt.

 Europese richtlijn Single Use Plastics (SUP)

De nieuwe maatregelen komen voort uit de Europese richtlijn Single Use Plastics (SUP) en hebben als doel de impact van wegwerpplastic op het milieu te verminderen en meer plastic te hergebruiken en recyclen. Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat: “We willen de wereld netjes achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen. Deze nieuwe regels gaan daarbij helpen, want het gaat enorm veel afval én zwerfafval schelen. We gebruiken namelijk veel te veel wegwerpverpakkingen. En dat kan echt anders. We zetten daarom in op hergebruik. Iedereen kan een steentje bijdragen door een eigen beker of bakje mee te nemen of door te kiezen voor een beker of bakje waar borg op zit en dat weer in te leveren. Laten we er samen voor zorgen dat hergebruik de standaard wordt.”

Voor ondernemers is informatie over de nieuwe regelgeving te vinden op www.minderwegwerpplastic.nl.

Dit artikel verscheen eerder op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?