Aangepaste handhaving voor nieuwe regels SUP

21 december 2023

De nieuwe regels voor Single Use Plastic (SUP) blijven gelden, maar Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) past de handhaving voorlopig aan. Dat meldde staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer.

Om het gebruik van plastic en het zwerfafval tegen te gaan scherpt de overheid de regels voor Single Use Plastic (SUP) aan. Sinds 1 juli 2023 mogen ondernemers mogen geen plastic wegwerpbekers en -bakjes gratis weggeven bij afhalen en bezorgen. Ze moeten een herbruikbaar alternatief aanbieden en klanten kunnen zelf een beker of bakje meenemen (bring your own). Vanaf 1 januari 2024 geldt dit ook voor consumptie ter plaatse.

Moties Tweede Kamer

In oktober nam de Tweede Kamer drie moties aan over de nieuwe regels. Eén motie ging over de afschaffing van de meerprijs voor wegwerpbekers of -bakjes met plastic bij consumptie onderweg en de andere twee hadden betrekking op het verruimen van de regels ten aanzien van consumptie ter plaatse.

Aangepaste handhaving

In een reactie op deze moties geeft staatssecretaris Heijnen aan dat ILT vanaf januari de handhaving tijdelijk aanpast. De toezichthouder controleert voorlopig niet op de verplichte meerprijs, maar wel op het aanbieden van een alternatief of het accepteren van bekers en bakjes die klanten zelf meebrengen. Ook handhaaft ILT niet bij consumptie ter plaatse als de ondernemer wegwerpbekers en -bakjes gebruikt die maximaal 5 procent plastic bevatten, mits deze volgens de vastgelegde percentages worden ingezameld en volledig worden gerecycled.

Uitleg regels

Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) organiseerde afgelopen najaar een webinar over Single Use Plastics. Aan bod kwam onder andere hoe de versondernemer de SUP-richtlijn moet implementeren. Alle informatie is te vinden in ons verslag van het webinar.

Naar het artikel

Dit artikel verscheen eerder op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?