Nieuwe EU-richtlijnen additieven en enzymen

13 augustus 2012 redactie

De Europese Commissie gaat de lijst met toegestane additieven actualiseren.BRUSSEL - De regelgeving voor enzymen in voeding wordt geharmoniseerd. Bovendien wordt de goedkeuringsprocedure voor additieven vereenvoudigd. Dat staat in nieuwe richtlijnen van de Europese Commissie.

Voor enzymen in voeding was er nog geen EU-regelgeving. Volgens de Europese Commissie is de wetgeving in de lidstaten zo verschillend dat dat kan leiden tot problemen in de interne markt en onduidelijkheid voor de consument.

De Commissie stelt daarom voor een lijst te maken van alle toegestane enzymen. Als basis daarvoor worden de opinies van voedselagentschap EFSA gebruikt.

Ook doet de Commissie voorstellen voor de etikettering van enzymen die niet gebruikt worden als hulpmiddel bij de productie, maar een andere functie hebben. Enzymen met een technologische functie in het eindproduct moeten worden geëtiketteerd als ingrediënten met daarbij hun functie, bijvoorbeeld stabilisator.

De procedure voor goedkeuring van additieven wordt vereenvoudigd. Nu moeten zowel de Raad als het Europarlement een voorstel van de Commissie goedkeuren. Straks keurt de Commissie direct additieven goed of af, na goedkeuring van de lidstaten in de Standing committee on the Food Chain.

Altijd op de hoogte blijven?