Nederlands team International Young Butchers’ Competition 2015 bekend

28 januari 2015 Vleesmagazine Het Nederlands team dat deelneemt aan de International Young Butchers' Competition 2015. Foto: Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie

Kristian Grooten en Johan Augustinus verdedigen dit jaar de Europese titel tijdens de International Young Butchers' Competition. Dat is dinsdag 27 januari bekend geworden tijdens het Nederlands kampioenschap. De International Young Butchers' Competition vindt dit jaar (onder voorbehoud) plaats in België.

Tijdens het Nederlands kampioenschap dat werd gehouden op SVO-locatie Rijswijk, streden zes jonge slagers om de eer. Na een spannende wedstrijd waarin drie onderdelen zijn uitgevoerd, is Johan Augustinus Nederlands kampioen geworden. Hij vormt samen met Kristiaan Grooten het Nederlands team. Wiebe Mulder werd tweede en is daarmee reservekandidaat; hij maakt het team compleet. Wiebe is daarmee zeker van deelname in 2016.

Uitdaging

Vorig jaar wonnen Joey Baan en Nathan Burggraaf de Europese titel voor de vierde keer op rij. In de jaren daarvoor wonnen Jeroen Kroon en Tommy Kuijten (2013), Marco van der Hout en Juan Lopez (2012), Leendert van Leeuwen en Sjouke Bouma (2011). Het Nederlandse team 2015 staat voor de uitdaging om voor de vijfde achtereenvolgende keer het Europees Kampioenschap te winnen.

Team

Het Nederlandse team bestaat dus uit Kristian Grooten en Johan Augustinus. Kristian werkt bij Uw Slager Dijkstra in Nieuw-Weerdinge. Johan Augustinus is werkzaam bij Slagerij Augustinus in Tiel. Wiebe Mulder werkt bij Slagerij Bouwman in Zuidwolde. Kristian volgt de opleiding winkelslager (niveau 3). Johan Augustinus volgt de opleiding  chef versdetailhandel en  Wiebe Mulder volgt de opleiding worstmaker.

Voorbereiding

In samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie (KNS) bereidt SVO vakopleiding food de Nederlandse deelnemers intensief voor op de wedstrijd. Het team volgt een speciale 16-daagse vaktraining om zich optimaal voor te bereiden waarbij vakdeskundigen worden ingezet voor instructie en oefening. Ook besteden de deelnemers in het (leer)bedrijf de nodige tijd aan de meegegeven opdrachten ter voorbereiding.

Wedstrijdonderdelen

Dit jaar wordt de International Young Butchers' Competition (IYBC) gehouden in België (onder voorbehoud) waar diverse landenteams strijden om de Europese titel. Elk jaar wordt deze vakwedstrijd voor jonge slagers georganiseerd door één van de leden van de International Butchers' Confederation (IBC). De wedstrijd bevat de volgende wedstrijdonderdelen:

  • Uitbenen, verdelen, vliezen en sorteren van een runderstomp
  • Het maken van een soepterrine, hartige taart of galantine
  • Vervaardigen van een gevuld braadstuk of gevulde rollade
  • Maken en presenteren van grill- en barbecuespecialiteiten
  • Vervaardigen van twee keukenklare producten
  • Het bereiden en presenteren van een hoofdgerecht met vlees

Altijd op de hoogte blijven?