Nederland gaat opnieuw in lockdown - levensmiddelenwinkels blijven open

We're open_Unsplash

Foto: Unsplash

Zaterdagavond scherpte de regering opnieuw de coronamaatregelen aan. Sinds zondag 19 december is Nederland evenals vorig jaar in lockdown. De lockdown duurt in elk geval tot 14 januari. Essentiële winkels, waaronder de bakker, slager, visspecialist en slijter blijven open.

De reden voor de nieuwe lockdown zijn de zorgen om de nieuwe omikron-variant. Experts verwachten dat deze zich snel over Nederland gaat verspreiden en zal zorgen voor een stijging van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen en op de IC’s. De nieuwe lockdown moet dit afremmen.

Lockdown

Vanwege de nieuwe lockdown moeten de horeca en niet-essentiële winkels de deuren sluiten tot in elk geval 14 januari. Bestellen en afhalen blijft wel mogelijk. Daarnaast geldt er onder andere een maximum groepsgrootte, mogen mensen thuis minder bezoek ontvangen en zijn musea, theaters en bioscopen gesloten. Eerder gingen ook de scholen al dicht. Een compleet overzicht voor van alle maatregelen is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Essentiële winkels

Essentiële winkels blijven open. Dus ook de bakker, slager, visspecialist en de slijter. Zij mogen open blijven tot 20.00 uur. Wel geldt een mondkapjesplicht en een maximum van één bezoeker per 5m2 meter.

Zorg ervoor dat alles goed is geregeld in de winkel. Denk bijvoorbeeld aan de volgende zaken. Geef duidelijk aan hoeveel klanten er in de winkel mogen en markeer zowel binnen als buiten de winkel waar klanten mogen staan. Zorg er voor dat zowel medewerkers als klanten een mondkapje dragen. Hang een kuchscherm op en maak regelmatig de pinautomaat schoon. Introduceer eventueel een gastheer/vrouw om alles in de winkel in goede banen te leiden.

Dossiers
Lees ook
Beter goed gejat...

Beter goed gejat...

Het belang van een goed recept kennen we allemaal. Zo ook mijn grootvader Ed Nozeman, 100 jaar geleden al. Ik heb een oud receptenboekje van hem geërfd, waarin hij met potlood zijn waardevolste recepten heeft opgeschreven.

MKB-Nederland, ministerie van SZW en KNS starten platform Loondoorbetaling bij ziekte

MKB-Nederland, ministerie van SZW en KNS starten platform Loondoorbetaling bij ziekte

De detailhandel kampt met aanhoudend hoog ziekteverzuim. Dit in combinatie met de krappe arbeidsmarkt maakt preventie en verzuimbeleid belangrijker dan ooit.

‘Hedendaagse consument vraagt enorme variëteit aan hoogwaardige producten’

‘Hedendaagse consument vraagt enorme variëteit aan hoogwaardige producten’

In april 2022 nam Marel Sleegers Technique over en verwelkomde daarmee de Nederlandse leverancier van oplossingen voor onder meer interleaving, stacking, loading en slicing in de Marel-familie.