Natuurcentrum Arnhem roept rundvlees terug vanwege dioxine

18 januari 2021 Pixabay
Foto: Pixabay

Juli 2020 berichtten we over het terugroepen van Wildernisvlees vanwege te hoge concentraties dioxine. De oorzaak was vervuild bodemslib. Nu heeft Natuurcentrum Arnhem hetzelfde probleem. Ook zij roepen een partij rundvlees terug vanwege een beperkte overschrijding van de toegestane gehaltes dioxine.

Natuurcentrum Arnhem is een stichting die onder andere de educatieve Stadsboerderijen Presikhaaf en De Korenmaat beheert. De stichting heeft ook verschillende runderen, namelijk zwart-witte Lakenvelders, Blaarkoppen en Brandroden. Deze grazen op verschillende plaatsen in de stad, waaronder de Arnhemse Uiterwaarden.

Vanwege berichten over de mogelijke negatieve effecten van natuurbegrazing voor de voedselveiligheid besloot de stichting om het vlees van de pas geslachte runderen te laten onderzoeken. Uit de testen van laboratorium Eurofins bleek dat het dioxinegehalte in het vlees iets hoger ligt dan is toegestaan. De oorzaak van de besmetting is vermoedelijk vervuild bodemslib van de rivier. Dit slib bereikt bij hoogwater de uiterwaarden waar de runderen grazen. Op deze wijze krijgen de dieren de schadelijke stof binnen.

Het vlees met een met houdbaarheidsdatum tussen 29 oktober 2021 en 21 november 2021 dat via de boerderijwinkels wordt teruggeroepen. Volgens de stichting is er nog weinig vlees verkocht aan particulieren. "Wij zijn erg geschrokken van dit bericht", meldt de stichting op de website. "Juist omdat gezond voedsel hoog in ons vaandel staat. We spannen ons als stichting iedere dag in voor een groene en duurzame stad en daarom is de uitslag van deze test extra zuur."

Bron: Natuurcentrum Arnhem

NB Het beeld is afkomstig uit de beeldbank Pixabay, en is niet een van de runderen van Natuurcentrum Arnhem.

 

Altijd op de hoogte blijven?